Jalusifunderingar

IMG_6735

Efter att prövat på den svenska sjukvården med otroligt bra resultat gällande service så kokade jag mig en kopp te och stämplade in. Väl i verkstan så inser jag börjat lite i fel ända med karmarna till luckorna innan jag har gångjärn hemma så jag kan fälla in dom på lösa bitar. Det blir svårare att göra det nu när det är ihop limmat. I väntan på gångjärn så funderar jag vidare…

IMG_6742 IMG_6743

…på hur jag skall göra jalusiluckorn. Jag har tillgång till en Festool Domino fräs som gör avlånga hål som jag läst någonstans att man kan använda. Jag gör lite testrundor och skickar lite bilder till Malin. På bilden syns de två varianterna som jag testat, en har 45° fasning som de övriga luckorna men vi tycker inte det blir så snyggt. Vi kommer försöka göra som den närmaste biten. Bilden till höger är en av alla jiggar jag skapat för att underlätta tillverkningen!

IMG_6738 IMG_6745

I och med att jag nu skall göra luckorna först så nyttjar jag excel och skapar mig ark med omräknade mått utifrån befintliga mått på hålen. Därefter hyvlar jag…

IMG_6746

….ramvirke som jag är redo att köra skarp med. Onekligen spännande att se om det funkar…

IMG_6751 IMG_6750

…och det visar sig att det inte fungerar. Om jag lägger det mot vinkelhaken i ena änden så har det vandrat iväg ett antal millimeter i andra änden. Det hela går till så att jag fräser ett första spår och sätter…

IMG_6752 IMG_6753

…sedan sedan i en bricka som jag har som mått och sätter anhållet mot. Sedan upprepar jag det hela och raden hål skapas, Här blir det någon skillnad som gör att det inte blir bra. Jag och pappa klurar en del på vad det kan vara. Jiggen gås igenom men där i ligger inte felet, det hela slutar med att jag gör en bricka i aluminium för att utesluta att felet ligger där. Då ser jag ett litet vinkelfel…

IMG_6756 IMG_6754

…som visar sig beror på att fräsen som har en diameter på 6 mm inte linjerar med piggarna. Jag har tagit för givet att det stämde, varför vet jag egentligen inte, men efter att ha bytt till 5 mm och kört en testomgång så stämmer det bra! En hel dags klurande resulterade i åtminstone ett lyckat test! I morgon skall förhoppningsvis komma vidare!!

IMG_6748 IMG_6749

Pappa bara garvar när jag kommer med kameran! Han jobbar i båten och jag i verkstan så det blir inte så många kort på det han gör. Det kopplas lite här och där och det är grymt uppskattat!

IMG_6755

Dagen avslutas med en julkonsert i Hagakyrkan med Malins kör Espiro, en mycket trevlig konsert!

/Tobias