Luckor, gångjärn och justeringar

IMG_6669 IMG_6672

Jag brukar skära bort limresterna innan jag slipar….

IMG_6673 IMG_6675

….och detta gör jag för att jag upplever att det annars finns risk för att det blir ojämnt när jag slipar. När luckorna är slipade…

IMG_6676 IMG_6684

…så markerar jag var gångjärnen skall sitta och sätter i en liten spiralfräs på 5 mm i fräsen. För att ställa in djupet så gör jag som jag brukar och ställer fräsen på gångjärnen och för ner frässtålet så det precis tar i ytan. På detta vis har jag fått djupet  inställt…

IMG_6685 IMG_6686

…och är redo för att fräsa. Jag ritar ut var gångjärnet skall sitta och börjar med att fräsa ytterkanten….

IMG_6688 IMG_6689

…och därefter innerkanterna, till sist fräser jag bort mitten. Sedan kommer stämjärnen fram och kanten justeras efter linjen.

 

IMG_6690 IMG_6691

Om allt är rätt inställt och rätt markerat så passar gångjärnet och sitter med axelns centrum i linje med framsidan.

IMG_6692 IMG_6693

För att montera gångjärnen så sätter jag luckan slätt med karmen (helt öppen) och sätter axelcentrum i linje med framsidan. Därefter så skruvar jag fast…

IMG_6707

…med skruven i mitten. Blir det inte bra så gör jag om och sätter en skruv i något av de andra hålen och sedan pluggas hålet i mitten och borras om innan slutmontage.

IMG_6694IMG_6695

Luckorna överlappar varandra lite och behöver justeras lite och för att få…

IMG_6696 IMG_6697

…koll så markerar jag både uppe och nere hur långt respektive lucka går för att sedan markera ut ett ”mitten” och därefter justeras luckan till rätt mått.

IMG_6700 IMG_6702

Arbetet rullar på och…

IMG_6704 IMG_6705

…tillslut är alla luckorna upphänga men inte justerade. Ett par bladmått ger mig glipan mellan karm och lucka. Jag markerar runt om…

IMG_6706 IMG_6708

…och justerar i sågen och hyveln lucka efter lucka och tillslut är det klart!!

/Tobias

11 tankar kring ”Luckor, gångjärn och justeringar

 1. Jan Näsmark

  Imponerande arbete! Söker själv efter information om hur man bygger snygga jalusidörrar. Tänkte bygga sådana när jag bygger om i båtköket.

  //Jan

  Svara
  1. Meadiva Inläggsförfattare

   Hej Jan!
   Tack, vi försöker så gott vi kan och det räcker långt tycker jag! Hoppas du kan få lite uppslag på hur vi skall göra, jag har idag hållit på hela dagen men lyckats lösa det (hoppas jag, skall testa mer i morgon)
   /Tobias

   Svara
 2. itapiva

  Anthony led the league in scoring, finished third in the MVP voting and was the best player on a Knicks team that won 54 regular season games and won a playoff series for the first time in 13 years. how to get clomid Would that be enough to work.

  Svara
 3. glovaby

  Acute kidney injuries are normally due to damages to the kidney from within, reduction in the blood flowing to the kidneys, or damages to the lower urinary tract. buy doxycycline His miserable cry made everyone around him feel horrified.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *