Däcksutrustning, badsteg, trilskandes innertak samt pentrylister

IMG_4370 IMG_4371

Vi fick  våra vinschar igår så nu kan vi komma vidare med lite däcksutrustning. Vi klipper ut borrmallen och slår ett par könslag och borrar. Inser sedan att skruven vinschen sitter för långt ut i kanten (det är tjockt laminat i konsolen) så det funkar inte att skruva fast den som vi tycker att den skall sitta. Vi funderar en stund och inser att det blir ytterligare ett jobb för Niklas 🙂

IMG_4372 IMG_4373

Drifterskotets dragning har vi nu kunnat testa. Pappa har grejat vidare med plattorna till blocken och gängat hålen, han har även visat Niklas hur pinnbultarna skall sitta så nu är vi redo för montage av dom.

IMG_4376 IMG_4377

Pappa har även jobbat vidare med fockskenan, här sågas vår extraisolering bort så vi kommer in till enkellaminatet.

IMG_4378 IMG_4382

Niklas kommer förbi med lite av varje, bland annat badsteget som skall sitta runt stegen. Det blir handtag på kanten så vi kan hålla oss ordentligt.

IMG_4384 IMG_4385

Konferens i bagaget…trevliga gubbar! Arbetet med pull-pitten fortskrider, missade att fota.

IMG_4386 IMG_4387

Själv har jag försökt få alla innertaksskivor på plats. Jag börjar tyvärr med fel skiva så mitt humör går ner och jag känner mig en liten stund ganska uppgiven. Runt röstjärnsskydden blir det inte så bra, vet in hur jag skall få till det bättre, en täcklist kanske 🙁

IMG_4390

Filip kom med bågar till sprayhooden idag, Malin är inte hemma så vi kommer inte vidare. Jag tyckte höjden som vi kommit överens om kändes på tok för låg.

IMG_4391 IMG_4392

Tillslut får jag skivorna på plats och…

IMG_4393

…humöret kommer tlllbaka.

IMG_4394

Mamma och pappas grannar kikade in, de har varit ombord tidigare men det var ett tag sedan så de tyckte att det hänt grejer. Det går åt rätt håll!

IMG_4395

Nästa steg ombord är listerna runt pentry, salong och navplats. Börjar med att skärpa upp hyveln ordentligt, ger mig inte förrän jag kan raka av strån på armen.

IMG_4398 IMG_4399

En lask skall enligt praxis var tre gånger så lång som den är tjock. Jag har ett vinkelrätt block som stöd vi bandsågen när jag…

IMG_4401 IMG_4412

….grovsågar lasken. Därefter är det handhyvel som gäller. Skrapa blad ger bra förutsättningar…

IMG_4403 IMG_4405

…att lyckas med en bra lask. Sätter dit biten tillfälligt och markerar på nästa list var skarven skall komma. Linjen är som en referens så tejpen sitter kvar så får vi se exakt var skarven kommer i förhållande till linjen.

IMG_4407 IMG_4406

Som vanligt så torrlimmar jag och inser nu att jag behöver lite små kilar som stöd vid limningen.

IMG_4408 IMG_4409

På varvets inrådan limmar jag med Sika, brunt i träskarven och vitt mot skivan.

IMG_4410

Det krävs inte så många tvingar eftersom det sätter sig själv i spänn tillsammans med skruvarna till spisen.

IMG_4411 IMG_4415

Jag förbereder nästa lask innan jag tar kvällen. Börjar som innan med att grovsåga i bandsågen och sedan sätter jag upp biten i en jigg och hyvlar sedan fram en…

IMG_4416 IMG_4417

…plan och vinkelrät yta 🙂 Hyvlar så att det är en liten ”grop” på lasken för enklare passform mot nästa list.

/Tobias