Målning av badstege, knape, salongsbord och peketeak.

IMG_3808  IMG_3816

Svärfar kom förbi idag för att måla det han plastade i och med fastsätningen av badstegen. I facket ovan skjuts locket med tillhörande stege in och bultas fast med lådan.

IMG_3818  IMG_3819

Trångt är det men bra blir det! Till höger syns locket med stegen.

IMG_3822

Här brummar han hem i sin limousine, tack för idag!

IMG_3836  IMG_3837

Pappa började sin dag med att borra för akterstagsfäste och knaparna på akterspegeln, han har gjort en borrmall så allt hamnar på samma avstånd från kanten.

IMG_3817  IMG_3827

Pappa fortsätter sedan med pekets teak, teak är lite ju dyrare än gran så det görs mallar först. När mallarna väl var klara så…

IMG_3830  IMG_3831

…börjar pappa såga fram och hyvla virket.

IMG_3839  IMG_3838

Så här skall det bli! Fast med teaken till höger.

IMG_3789  IMG_3793

Själv fortsatte jag där jag avslutade i går och börjar med att såg ut hålet i bottenskivan kring piedestalen. Sågar med sänksågen så långt det går men…

IMG_3794

….får ta hörnen för hand med Japansågen. Ingen stans här märker…

IMG_3796  IMG_3797

…jag att det är fel hål som jag mallat av, suck! Gör om och gör rätt och vips så passar den!

IMG_3802  IMG_3806

Märker av kring mastfoten och tar fram maskinen från helvetet…sticksågen alltså! Gillar inte den maskinen men den är ett nödvändigt ont och med viss efterjustering i bordssågen så blir jag nöjd.

IMG_3810

Det blir trångt kring masten men det funkar nog!

IMG_3820  IMG_3823

Utrymmet under konsollen behöver vi lägga en durk på, den kräver en del handpåläggning då den skall gå att ta ur. Sågar en fals för att den skall ligga jämnt med övrig durk. Efter en del trixande så ligger de på plats.

IMG_3824

En tunn plywood blir botten till batterierna. Lackat och klart, fint skall det vara!

IMG_3832

Avslutar dagens arbetspass med att klura på inredningen i bordet, det går sådär och det blir ganska dåliga lösningar och konstruktioner när hjärnan inte vill riktigt! Får se om jag gör om lite innan jag fortsätter!

/Tobias

16 tankar kring ”Målning av badstege, knape, salongsbord och peketeak.

 1. Alex Barnard

  Hej Tobias!

  Vad kommer ni ha för akterstagssträckare? Ett gäng kaskader med talja eller blir det något annat? Jag har bytt från 1:12 utväxling till 1:48 på vår Jamila (vår Omega 30), dvs 3 kaskader med statiska ringar (1081173 hos Benn’s) och 6-skuren talja. Blev kanon bra, nu behöver man inte ta i för kung och fosterland för att krumma masten. Kaskaderna är i dynemma och de är lätt att splitsa. Jag kastade bort nästan 2500 kr på att få det gjort av Benn’s. Dock fick jag justera själv och hittade en video på youtube som visade hur man gjorde, tar max 10 minuter/splits (http://www.youtube.com/watch?v=HiOzEELTWp4). Dock behöver du nog ha tre öglor att montera kaskaderna i, annars drar akterstaget snett. Kan kanske vara ett litet tips. Vill du ha lite bilder på det hela är det bara att du hör av dig. Fast jag antar att Seldens har rekomenderat något bra åt er på denna punkt.

  Ytterligare kommentarer på handtag till räddningsstegen. Bra med ett handtag på steget, men jag tycker nog att två handtag från plåt-Niklas liknande Hjertmans 5859 (fast skruvad från insidan av akterspegeln så klart!) kunde vara rätt snyggt om de placeras symmetriskt och vertikalt på varsin sida om stegen.

  Funderade på att åka ner på Öppna Varv för att titta på Mea, men det spricker för min båtklubb har 50-års jubileum den helgen. Får nöja mig med att följa bloggen och hoppas att jag kan komma någon annan gång.

  Mvh // Alex

  1. Meadiva Inläggsförfattare

   Hej
   Vi kommer ha en hanfot av vajer med en akterstagssträckare från Seldén på ena sidan.
   Gällande stegen och handtag så har svärfar en lösning där vi gör ett teaksteg med en rostfri båge runt. Jag återkommer med bilder när vi är där!
   Synd att du inte kan komma ner, du är välkommen när du (eller vi) har vägarna förbi!
   /Tobias

   1. Meadiva Inläggsförfattare

    Detta kom i mail från Alex men pga strul med sidan kunde det inte publiceras:

    Seldénsträckare med vajerhanfot är en vanlig lösning. Akterstag + kaskader i dynemma med talja blir nog både lättare och enklare att justera. Kan med fördel användas med akterstagslatta i masttoppen för att lyfta akterstaget så att storen kan passera obehindrat i lätta vindar när akterrundan är maxad. Går ju att ändra till detta i framtiden om ni inte skulle vara nöjda med Seldén lösningen.

    Den rostfria bågen låter intressant. Kommer säkert att bli både snyggt och funktionellt!

    // Alex

Kommentarer är stängda.