En dag med fräsen…

IMG_6342  IMG_6345

Jag brottas med en förkylning, igen….så orken och därmed drivet är inte på högsta just nu så det kändes bra att fortsätta med kylboxen och dess luckor. Det mesta av detta görs i verkstan så kroppen slipper klänga omkring ombord. Börjar med att kolla så kylboxen är i vinkel, har lärt mig att man bör göra det…

Bänkskivorna är av Staronskiva och jag har aldrig jobbat med en sådan så jag ringer Jocke på Interwood som säljer skivorna (våra kom dock med båten) och han meddelar att de bearbetas som det vore träskiva. Gör en liten provfräsning och känner mig redo att gå vidare.

IMG_6347  IMG_6348

Ni som hängt med ett tag vet ju att jag gillar fräsmallar och kan lägga en del tid på att få till en bra. Jobbar fram en radiemall som sätter på hörnet, minsta radien bestäms av det frässtål som jag har hemma. När mallen är klar…

IMG_6350  IMG_6352

…spänner jag fast den ordentligt på Staronskivan och börjar. Det känns som det snöar i verkstan…

IMG_6354  IMG_6355

….men det rullar på och tillslut har jag två skivor till luckorna på kylboxen som tack vare fräsmallen är precis lika stora. Nu skall jag bara försöka skapa en mall för utfräsningen i skivan ombord. Vill ju ha ganska hög precision på det hela så jag klurar länge på hur jag skall kunna föra över måtten med luckan som mall….

IMG_6361  IMG_6359

…och hittar tack vare en annan uppsättning i överhandsfräsen ett sätt. Ritar på en spånskiva och nyttjar en radiemall och fräser ut ett spår i hörnet som ligger 5 mm innanför linjen.

IMG_6360  IMG_6363

Jag gör så i alla hörn för att sedan fräsa ihop hörnen, sparar dock…

IMG_6362

….en bit i mitten så jag inte riskerar några kast. Sågar bort biten och fräser sedan rent. Sedan kollar jag mot boxen och då visar det sig att jag måttat fel….suck! 1 cm för stor vilket ju åtminstone var åt rätt håll. Kapar av den men tänker mig inte riktigt för och tappar referensen och känner att jag behöver göra en ny mall….

IMG_6366  IMG_6367

…med den gamla kapade som grund. Skruvar ihop den gamla och fräser fram en ny som passar boxen. Nu gäller det att våga köra skarp i bänken ombord!

/Tobias