månadsarkiv: november 2012

CE-regler och tankar kring lackning!

Ännu en dag med sjuk E, hoppas att vi andra klarar oss och att han blir frisk snart!!

Idag har jag funderat på hur vi skall utforma dräneringen från sittbrunnen, normalt är det två stycken dräneringar som går rakt ner till varsin skrovgenomföring. I en strävan efter att ha så få skrovgenomförningar som möjligt har jag funderat på om det är möjligt att koppla ihop dom. Pratade med Kalev på varvet om det är möjligt att koppla ihop två men han var lite osäker på reglerna kring det hela. Han vet dock att det är godkänt som det är idag och rekommenderade mig att kika på CE bestämmelserna.

Letade runt på nätet utan att finna något användbart men fann en sida med en firma som jobbar med CE märkning, de har ett svenskt nummer! Kanon! Ringer och får napp direkt och i korta drag redovisade Fredrik på CEProof följande:

  • det skall vi 30 graders krängning gå att få ut 90% av vattnet i sittbrunnen. Det finns en tidsfaktor som skall uppfyllas, mellan tummen och pekfingret är den runt 3 minuter. Beror på hur stor sittbrunnen är.
  • Länspumpens överbordgenomföring skall ligga över vattenlinjen vid 30graders krängning.
  • Alla genomföringar som ligger närmre vattenlinjen än 15 cm skall det finnas en bottenventil till

Skall man ha mer ingående och specifika uppgifter så kostar det pengar och anledningen till att det är svårt att finna standarden är att den är dyr att få fram och därför är den inte publik.

Nu gäller det att ta reda på om det funkar så som vi tänkt att göra!

  

Lacken som används ombord heter Becker Acroma 1512-0025 där 25 är glanstalet. Vi vill ju inte att det syns på lackningen att vi gjort vissa delar själva därför känns det viktigt att vi har samma produkt. Nu visar det sig att den inte går att pensla eller rolla utan att vi behöver spruta den. Alla som jag pratat med under dagen ger en samstämmig bild av att det inte kommer att bli bra om man försöker med annat än spruta!

Jaha, då skall man alltså lära sig att sprutlackera….suck!  Har en målare i närheten som jag frågade om råd gällande vilken spruta man skall ha och han tipsade om Easymax sprutan, den kostar tre gånger så mycket som sprutan till höger! Vi får fundera på detta lite och se vad det blir!

/Tobias

 

Böjlist till förpiken

  

På böjlisten som jag limmade  häromdagen passade jag på att hyvla ytan som stack upp lite, ger en bra och jämn referensyta för vidare tillpassning. Det var tydligen en annan tejp som jag använde som släppmedel för det funkade inte alls som det brukar, tyvärr! Får använda mig av packtejp fortsättningsvis, den har en glattare yta.

  

Det satt fast, såpass att bänken gick sönder! Tejpen hade sedan i sin tur limmat mot listen vilket gav en hel del jobb att får bort den.

  

En vass skrapa gjorde grovjobbet, sedan fick jag slipa till det sista. Det gick en flis i kanten, limmas och tejpas fast innan arbetet kan fortsätta.

  

Är man försiktig så kan man trots att det är en svängd list såga den, det gäller att föra den försiktig förbi klingan. Falsen som skivan skall ligga i fräser jag ut med ett falsstål med olika kullager.

  

Efter först fräsningen passar det dåligt i kurvan, helt enligt plan. Vill inte fräsa allt på en gång då det ökar risken för urslag!

  

Byter kullager och fräser en gång till och därefter passar det bra, gjorde en list i massivträ som skall skarvas ihop med böjlisten.

  

Snedsågar den i bandsågen, för att få en bra limyta behöver jag hyvla den plan. För att inte hyvlningen skall knäcka/böja spetsen på listen lägger jag en stödlist bakom. Gör likadant på andra biten men får ju se till att de passar ihop. Efter lite testande blir det bra!

  

Limmar det hela i två steg, detta för att inte riskera att det går isär i skarven! Jag la lasken i den riktningen för att nästa bit skall kunna pressas upp för en tät och snygg skarv.

/Tobias

Elfunderingar, riggspecifikation och exportering av plåtritning mm.

Har haft en innedag då lilla E är magsjuk, torkar kräk och funderar på båten om vart annat.

Vår plåt till peket har jag ritat med Sketchup och idag skulle jag skicka över den till Mats som skall hjälpa oss med att skära ut den. Han har en vattenskärare som hanterar AutoCad filformat så det skulle till en exportering av filen, efter 7 försök så fick vi en fil som maskinen kan hantera. Check på det!

  

Riggspecifikationen har jag nu grundlig kikat igenom, det blir många meter tamp! Ett antal mail till Jonas på Seldén rätar ut diverse frågetecken. Vi skall kolla lite olika leverantörer av löpande rigg och block. Funderar på att splitsa själv, ser framför mig hur vi sitter i solen på däck och splitsar tamp 🙂

Haft ett långt snack med Leif på Odelco om elen ombord, har blivit några samtal dit nu… Samlade på mig tre frågeställningar när jag funderade i morse som jag fick bra svar på, Leif och Odelco verkar veta vad de snackar om.

Första frågan gällde laddfördelare, det finns många åsikter på nätet..Odelco har lite olika produkter på det temat. Spänningsstyrda reläer eller två olika laddningsfördelare.

  

Under diskussionen kom jag fram till att vi vill ha en laddningsfördelare. Den som verkar mest intressant är Argo Fet då den kan ladda tre olika grupper (startbatteri, förbrukningsbatteri, ankarspel)  En fördel med CD 150 fördelaren är att den har ”nödstart” vilket innebär att du kan koppla ihop batterigrupperna, nackdelen att den bara har två laddgrupper.

Späningsstyrda reläer kan ladda även med solcell på bägge grupperna, dock kan det resultera i att det slår till/från hela tiden då spänningen kopplas över till den andra gruppen med ett spänningsfall som följd och därefter bortkoppling.

Jag tycker inte att man behöver ladda startbatterier hela tiden, de har ju knappt någon förbrukning. Med detta i bakhuvudet så väger inte fördelen av relä över och finessen med ”nödstart” kan man ju koppla sig förbi med en extra brytare.

  

Fråga två…Vi har ju en 16 A Isolationstransformator och det är ju sällan det finns så mycket i stolpen i land. Fick en fundering häromdagen om man kan koppla in två sladdar från land om man ligger ute när det är kallt och har behov av mycket ström ombord. Vill ju inte riskera att det kommer ström ”bakvägen” i kablarna. Vi vill alltså ha dubbla landströmsintag som är elektriskt skilda, svaret från Leif var, Jajamän, det har vi. Kanon, det skall tydligen funka med ett ”normal open” relä…vad det nu är… Skall skicka en ritning på det vi vill ha så kan de projektera det och komma med offert.

Fråga tre…Batteribankens uppbyggnad, vi planerar att sätta två förbrukningsbatterier i bordspelaren i salongen. Blev rekommenderad att använda Gelbatterier till förbrukningen och AGM till start och ankarspel. Gjorde ju i början på projektet en konsol för ett batteri i förpiken till ankarspel som vi tänkt koppla ihop med övriga batterier men har sedan dess funderat om lite.

Vill kolla med Odelco vad de tycker om det, inte bra…det blir en separering i batterigruppen med en liten spänningskillnad som följd. Det förslaget som Leif kom med var som jag nämnt tidigare att sätta ett eget batteri till ankarspelet som precis som startbatteriet laddas separat. Ingen laddning av solcell på det batteriet heller vilket inte behövs eftersom förbrukningen är liten och motorn alltid(nästan) är igång när man hanterar ankaret. Följdfrågan som uppkommer är hur vi styr ankarspelet med Empirbussystemet, men det är jag inte orolig för!

/Tobias

 

Innertak och böjlist till dörrgaraget

  

Arbetet med innertaket fortsatte idag, funkar bra med mina pappmallar. Sågar med sticksågen och efterjusterar med handhyveln så det blir en jämnare linje.

  

Det gick bättre att få babordsidan på plats, övning ger färdighet! För att lättare få ut mitten av taket använde jag mig av ett laserpass som ger en bra linje att utgå ifrån. Markerar på den ena skivan och sågar sedan till skivan, markerar av på den andra.

  

Sågar till den också och taket är klart, de går tajt ihop nu och skall justeras innan mattan limmas på.  När jag lägger de två innertaks skivorna över varandra så missade jag mitten med 5 mm, det får jag leva med….vilket inte kommer bli svårt!

  

Till kantskivorna använder jag de redan tillpassade skivorna som mall, grovsågar dom i verkstan och med hjälp av smygvinkel och dragpassare så mallas de in på plats.

Runt takluckan måste jag limma innertaksmatta direkt på plasten och den ytan behöver jag för att kunna passa takskivorna emot. Är rädd att skada mattan därför får det vänta till snickerierna är klara!

  

Passade till durken i förpiken, ett litet hörn skulle bort! Gjorde detta innan jag tog ner täckskivan till dörren för att påbörja arbetet med listen kring dörren.

  

Gör en mall för att kunna limma en formpassad list, en hona/hane form så den håller formen på fanéret under limningen.

  

Använder mig av ljust polyuretanlim, kletigt som tusan och skyddshandskar rekomenderas-

  

En liten skruv i en änden håller formen på plats till en början, bra med press på och sedan släpper jag skruven och trycket blir jämnt över hela biten. Återstår en del efterputsning innan den är klar att montera…

  

Nu är vi klara med detaljerna till peke så nu skall Niklas börja med det! Har ritat in ”örat” för förstagsinfästningen på plåten! Kommer bli kanon!

/Tobias

 

Ny funktion på sidan

Har hittat ett ”plugin” som jag länge sökt, den ger en bättre översikt på inlägg i de olika kategorierna. Klicka på sidan i menyraden ovan eller här!

Hoppas att det skall vara till nytta!

/Tobias

Innertak i förpiken

  

Efter en hel del letande fann jag tillslut en bra korg att ha verktyg i när jag grejar, kanon att packa det som behövs inför ett projekt. Dagen började med lite sanering efter fyllningen av värmesystemet.

  

Därefter satte jag upp de två taklisterna längs skrovsidan, måttade ut från garneringen och det verkar stämma överens på bägge sidor. Båten har en bra precision i grunden! När jag skall sätta lister så här börjar jag alltid med den långa (om det är olika mått) så om den går tok så kan jag sätta den på andra sidan, på så vis har man två försök…

Sätter skruvar som vi sedan skall plugga, funderar på att lägga en sträng sika under listen för att motverka knirk….pappa tittade konstigt på mig när jag sa det men har jag tänkt tanken så får det nog bli så!

  

Fann lite styv papp på lagret till mallning, tejpar upp den med slivertejp så den sitter bra men går att ta loss. Det är lite dammigt på ytan så den fäster inte så hårt! River ett antal så jag har, skulle behöva fler händer här annars..

  

Måste tipsa om en bra kniv som jag nog har fått av pappa vi tillfälle, den har vanliga stanleyblad som man byter när det är dags. Den är väldigt stabil i bladet och funkar riktigt bra!

  

När mallningen var klar så skulle jag såga ut takskivan, sätter en liten skiva under på sticksågen för att ta bort urflisningsrisken, viktigt att det sluter tätt runt bladet så den ger ett stöd för det som skall sågas helt in till bladet annars funkar det inte. Använder mig ofta av den tekniken på olika sätt, kan rekommenderas.

  

Pentrybänken funkar bra som arbetsyta, får nog göra klart pentryt sist så jag har bänken så länge som möjligt. Skivan är gjord med ett övermått mot mitten så jag har möjlighet att passa in den ordentligt, hyveln justerar in det sista!

/Tobias

Innertakslister kan se ut på många sätt!

  

Ville göra något kul idag, har länge funderat på innertaket i förpiken! Mallade listerna för att få det fritt över däcksbultarna. Innertaket består av en bärskiva på 4 mm som vi rundar kanten på för att det inte skall skära igenom taketmattan på sikt. Rundningen görs med ett grovt sandpapper lite på sned så kanten dövas.

  

Från varvet i Tallin har vi fått en liten bit innertaksmatta som är förklistrad, använder den för att göra två testbitar av innertaket. Funkar bra och det klistrar fast otroligt bra, känns bra att vi skall limma resten själva, det skal tydligen funka att flytta det lite då enligt Sven-Åke, tack för tipsen!

  

Första testlisten bygger på tanken att det skall vara två parallella takskivor, för att göra det möjligt så måste taken komma på olika nivåer. En enkel trälist som kläms på en skiva till fräsen agerar anhåll, detta ger en handöverfräs större användningsområde!

  

Använder alltid skyddsglasögon när jag fräser, det kan lätt flyga bitar! (numera även när jag målar….) Listen blir bra men  det ser inte så snyggt ut, eller som Malin sa ”det ser hemmasnickrat ut…” och det vill vi ju  inte…..

Funderar på en annan lösning, en mindre list där nivåerna på takskivorna inte är olika.

  

Listen ser väldigt nätt ut, följden blir den att den yttre takskivan lutar lite neråt för att komma över bultskallarna men det gör nog inte så mycket. Utrymmet ovan den yttre takskivan skall vi fylla med liggunderlag/isolering där är det nämligen enkelskrovsytor. Ser med spänning fram mot en rapport från Adastra som skall såga av alla sina bultar, får se hur det löper på! Som vi har tänkt nu så kommer vi inte kapa våra.

  

Under kvällspasset så gjorde jag några meter lister, har nu så jag klarar förpiken! Egentligen borde man göra alla meter list till hela båten samtidigt men det blir mer omväxlande såhär, man kan inte bara vara effektiv, man måste försöka alternera jobben för att behålla glädjen i projektet.

/Tobias

Lim och ett kort besök hos segelmakaren!

  

Efter en intensiv kursvecka med jobbet tog jag vägen förbi Albatross Segel, lite på vinst och förlust! Tänkte kolla om de börjat med våra segel, men icke! Det är ju ingen panik direkt….

For förbi färgaffären och köpte kontaktlim till innertaksmattan, läste noga och fick googla lite innan jag kunde välja. Hur skulle man gjort utan sin smarta telefon…

Det blev ett vattenbaserat kontaktlim, Bostik 31, som funkar på skumgummit! Nu skall vi bara….

/Tobias

 

Innertaksmatta och ljudisolering

  

Fick tag på innertaksmatta idag, 5 mm skum på ena sidan och ”läder” på andra. Det skall tydligen vara samma produkt som Nord West använder. Samma ställe visade sig ha motorrumsisolering som vi fick några provskivor ifrån, de är förklistrade så det är bara att malla upp och sedan ta bort skyddsplasten.

Pratade med en kompis pappa som har ett förflutet inom varvsindustrin och han rekommenderade att vi skulle lägga en tunn blyplåt innanför isoleringen, det skall vara det bästa för att skärma ljudet. 0,5 mm byplåt skall tydligen göra undervärk, vi får se hur vi gör!

/Tobias