Innertakslister kan se ut på många sätt!

  

Ville göra något kul idag, har länge funderat på innertaket i förpiken! Mallade listerna för att få det fritt över däcksbultarna. Innertaket består av en bärskiva på 4 mm som vi rundar kanten på för att det inte skall skära igenom taketmattan på sikt. Rundningen görs med ett grovt sandpapper lite på sned så kanten dövas.

  

Från varvet i Tallin har vi fått en liten bit innertaksmatta som är förklistrad, använder den för att göra två testbitar av innertaket. Funkar bra och det klistrar fast otroligt bra, känns bra att vi skall limma resten själva, det skal tydligen funka att flytta det lite då enligt Sven-Åke, tack för tipsen!

  

Första testlisten bygger på tanken att det skall vara två parallella takskivor, för att göra det möjligt så måste taken komma på olika nivåer. En enkel trälist som kläms på en skiva till fräsen agerar anhåll, detta ger en handöverfräs större användningsområde!

  

Använder alltid skyddsglasögon när jag fräser, det kan lätt flyga bitar! (numera även när jag målar….) Listen blir bra men  det ser inte så snyggt ut, eller som Malin sa ”det ser hemmasnickrat ut…” och det vill vi ju  inte…..

Funderar på en annan lösning, en mindre list där nivåerna på takskivorna inte är olika.

  

Listen ser väldigt nätt ut, följden blir den att den yttre takskivan lutar lite neråt för att komma över bultskallarna men det gör nog inte så mycket. Utrymmet ovan den yttre takskivan skall vi fylla med liggunderlag/isolering där är det nämligen enkelskrovsytor. Ser med spänning fram mot en rapport från Adastra som skall såga av alla sina bultar, får se hur det löper på! Som vi har tänkt nu så kommer vi inte kapa våra.

  

Under kvällspasset så gjorde jag några meter lister, har nu så jag klarar förpiken! Egentligen borde man göra alla meter list till hela båten samtidigt men det blir mer omväxlande såhär, man kan inte bara vara effektiv, man måste försöka alternera jobben för att behålla glädjen i projektet.

/Tobias

2 tankar kring ”Innertakslister kan se ut på många sätt!

 1. Per-Anders

  Hej på er!
  Ett tips: Bultarna kondenserar lätt fukten i luften vid kyla, så försök isolera dem!

  Börjar ju nästan se klart ut! 🙂
  Ha dé!
  Per-Anders

 2. Meadiva Inläggsförfattare

  Tackar för tipset! Vi har tänkt att isolera bultarna och ytorna under den yttre skivan ordentligt för att slippa kondensen som kan bli där. Vi är inte helt klara på hur men det har vi nog löst tills dess…

  Visst börjar det se klart ut…bara resten kvar!
  /T

Kommentarer är stängda.