Mera Empirbus

Har pratat med Empribus i Uddevalla, det är helt klart så att detta är ett modernt system som bygger på ny teknik(i jämförelse med klassiskt system). De frågor som vi har gällande driftsäkerhet har vi fått svar på, känns bra!

– Det är inte känsligare än någon annan elektronik vid åska, kablarna är skärmade vilket ger ett visst skydd. Vid en direktträff är det inte mycket elektronik som står emot. Det har vi tråkiga exempel på, se Ambika. Tog en kontakt med vårt försäkringsbolag som meddelade att de tar den typen av skador utan självrisk.

-Pratat med SSRS teknikanvarig som inte har något att invända mot systemet, de sitter i över 40 av deras båtar vilket ger oss gott förtroende. Deras system är långt mycket mer avancerade än vårt!

-Kabelaget är vanlig nmea 2000 standard vilket är bra för en sådan kabelstam måste vi ändå ha i båten för instrumenteringen. Har gjort en del efterforskning mellan fallen på jobbet idag och konstaterat att Garmin använder samma kontakter medan Raymarine  använder en specialkontakt som kräver adapter mot nätvärket. Ingen stor grej egentligen men bra att veta.

Kvarstår att fundera på, bland mycket annat,  är hur man får ett bra system med tankgivare. Som jag fattat det så är det inte några problem att få in signalerna i systemet men hur skall man presentera det på ett bra sätt. Man kan helt säkert  plocka ut signalen också, men går kanske lite väl många ”kanaler”  om man måste använda en kanal per givare. Misstänker att det finns en lösning på detta också, det gäller bara att fatta hur det funkar! Får ta en ny kontakt på måndag!

/Tobias

 

57 tankar kring ”Mera Empirbus

 1. Sven-Åke

  Det finns ju NMEA2000-givare för både vatten-, bränsle- och svartvatten-tankar.
  http://www.osukl.com/3271.htm
  Presentation av resultat bör kunna göras i plottern eller i digitala instrument t.ex Raymarine 70i

  1. Meadiva Inläggsförfattare

   Hej Sven-Åke
   Har kollat på länken, det finns massor till nmea2000 systemet. Jag har inte någon egen erfarenhet av att visa resultat i plotter eller liknande, har inte koll på hur mycket man kan konfigurera sådana grejer.
   Man verkar ju kunna stoppa in hur mycket data som helst i nätverket men hur skall man få ut det….rymmer plotter hur mycket info som helst? och sedan vill man ju kanske inte behöva ha plotter igång för att se volymen i vattentankarna.
   /Tobias

Kommentarer är stängda.