Elsystem, Empirbus

Vi har ju funderat mycket på vårt elsystem, dess konstruktion och svårigheten att få plats, nämnde detta för en bekant som jobbar på SSRS med deras båtar och teknik. Han tyckte vi skulle kolla på Empirbus, ett modernt bus system. Jaha, vad är det då…..drog mig till minnes en kommentar som Douglas lämnade här för länge sedan där han rekommenderade det. Ringde Douglas som talade sig varm för systemets förträfflighet.

  

Så som jag fattat systemet bygger det på ett nmea2000 nätverk och dess standardkontakter. Kommunikationen mellan empirbusburkarna (elcentralerna) går på samma kablar som plotter och övriga instrument går på, det behövs inte något separat nätverk.

  

Så här ser ”burkarna” ut, hit kopplar man alla förbrukare. Varje enhet har enligt uppgifter från deras hemsida 16 portar med lite olika konfigurering. Till ett system med fler än tre enheter behöver man en ”hjärna” i form av en masterburk som styr det hela, den finns i två utföranden med olika funktioner. En har GSM funktion som möjliggör att systemet larmar vid t.ex. låg batterispänning.

Hela systemet styrs sedan av en knappsats med 12 knappar, knapparna är programerbara vilket innebär att man med en knapp kan styra flera olika funktioner. Detta gör det möjligt med en knapp som heter ”ombord” som startar allt som skall vara igång när man är ombord.

Den stora fördelen som jag ser det är möjligheten med en decentraliserad elcentral vilket innebär att vi får enklare och kortare kabeldragning. Vi behöver tre enheter som vi får placera strategiskt i båten, förpik, midskepps någonstans och i akterstuven kanske kan vara bra placeringar.

Detta system skulle lösa de problem som vi identifierat i samband elsystemet, det innebär att vi inte behöver dra alla kablar till en elcentral utan till tre olika platser. Båten är så väldisponerad så det är ont om plats att dra fram kablar till platsen ovanför navigationsbordet, det finns ett litet utrymme under skåpet på akterkant navplatsen som kommer under durken. Med detta system behöver vi enbart dra nmea 2000 kabel dit samt matning till de elförbrukare som skall sitta där, en avsevärt mindre mängd kabel!

Tål att funderas på detta, onekligen ett spännande system!

/Tobias