månadsarkiv: juni 2012

Mera Empirbus

Har pratat med Empribus i Uddevalla, det är helt klart så att detta är ett modernt system som bygger på ny teknik(i jämförelse med klassiskt system). De frågor som vi har gällande driftsäkerhet har vi fått svar på, känns bra!

– Det är inte känsligare än någon annan elektronik vid åska, kablarna är skärmade vilket ger ett visst skydd. Vid en direktträff är det inte mycket elektronik som står emot. Det har vi tråkiga exempel på, se Ambika. Tog en kontakt med vårt försäkringsbolag som meddelade att de tar den typen av skador utan självrisk.

-Pratat med SSRS teknikanvarig som inte har något att invända mot systemet, de sitter i över 40 av deras båtar vilket ger oss gott förtroende. Deras system är långt mycket mer avancerade än vårt!

-Kabelaget är vanlig nmea 2000 standard vilket är bra för en sådan kabelstam måste vi ändå ha i båten för instrumenteringen. Har gjort en del efterforskning mellan fallen på jobbet idag och konstaterat att Garmin använder samma kontakter medan Raymarine  använder en specialkontakt som kräver adapter mot nätvärket. Ingen stor grej egentligen men bra att veta.

Kvarstår att fundera på, bland mycket annat,  är hur man får ett bra system med tankgivare. Som jag fattat det så är det inte några problem att få in signalerna i systemet men hur skall man presentera det på ett bra sätt. Man kan helt säkert  plocka ut signalen också, men går kanske lite väl många ”kanaler”  om man måste använda en kanal per givare. Misstänker att det finns en lösning på detta också, det gäller bara att fatta hur det funkar! Får ta en ny kontakt på måndag!

/Tobias

 

Elsystem, Empirbus

Vi har ju funderat mycket på vårt elsystem, dess konstruktion och svårigheten att få plats, nämnde detta för en bekant som jobbar på SSRS med deras båtar och teknik. Han tyckte vi skulle kolla på Empirbus, ett modernt bus system. Jaha, vad är det då…..drog mig till minnes en kommentar som Douglas lämnade här för länge sedan där han rekommenderade det. Ringde Douglas som talade sig varm för systemets förträfflighet.

  

Så som jag fattat systemet bygger det på ett nmea2000 nätverk och dess standardkontakter. Kommunikationen mellan empirbusburkarna (elcentralerna) går på samma kablar som plotter och övriga instrument går på, det behövs inte något separat nätverk.

  

Så här ser ”burkarna” ut, hit kopplar man alla förbrukare. Varje enhet har enligt uppgifter från deras hemsida 16 portar med lite olika konfigurering. Till ett system med fler än tre enheter behöver man en ”hjärna” i form av en masterburk som styr det hela, den finns i två utföranden med olika funktioner. En har GSM funktion som möjliggör att systemet larmar vid t.ex. låg batterispänning.

Hela systemet styrs sedan av en knappsats med 12 knappar, knapparna är programerbara vilket innebär att man med en knapp kan styra flera olika funktioner. Detta gör det möjligt med en knapp som heter ”ombord” som startar allt som skall vara igång när man är ombord.

Den stora fördelen som jag ser det är möjligheten med en decentraliserad elcentral vilket innebär att vi får enklare och kortare kabeldragning. Vi behöver tre enheter som vi får placera strategiskt i båten, förpik, midskepps någonstans och i akterstuven kanske kan vara bra placeringar.

Detta system skulle lösa de problem som vi identifierat i samband elsystemet, det innebär att vi inte behöver dra alla kablar till en elcentral utan till tre olika platser. Båten är så väldisponerad så det är ont om plats att dra fram kablar till platsen ovanför navigationsbordet, det finns ett litet utrymme under skåpet på akterkant navplatsen som kommer under durken. Med detta system behöver vi enbart dra nmea 2000 kabel dit samt matning till de elförbrukare som skall sitta där, en avsevärt mindre mängd kabel!

Tål att funderas på detta, onekligen ett spännande system!

/Tobias

Dagens inköp, elslang

  

Har idag efter jobbet tagit en sväng och handlat lite elslang och fästen för densamma. Nästa system är vattensystemet men därefter kommer elen. Vattensystemet projekterar vi enligt tidigare skiss och funderingar. Grejer beställs i morgon!

/Tobias

Diverse virke till lite allt möjligt!

Idag har jag gjort en resa in till Göteborg och Interwood, har på Joakims inrådan beställt lite Kahya ”så att du har och klarar dig en stund”. Det blev två buntar faner 1,5 mm samt lite massivträ (0,338 m3) som vi skall ha till garnering, luckor mm.

  

Blev väldigt förvånad över hur mycket ”lite” kan vara när jag såg bunten! Skall bli trevligt att börja med snickerierna på sikt!

Har idag fortsatt arbetet med att limma fast slangfästen, sakta men säkert blir det klart!

/Tobias

 

Annat jobb

Idag har jag inte gjort så mycket på MeaDiva, däremot täckte vi av, tvättade och polerade Pärlan (mina föräldrars segelbåt) på skrovet. När vi ändå var i farten så bottenmålade vi och vips så låg hon i vattnet, sjösatt!!! Det är för oss ett svårslaget rekord och det som gjorde det möjligt var den polish som vi använde oss av förra året inför långseglingen, den har suttit på nästan 1900 nm och efter tvätt i år var det bara att polera en vända! Otroligt!

Denna produkt funkar väldigt bra! Vi får se hur det funkar på ett blått skrov den dagen vi har kommit så långt så att vi kan polera!!

//Tobias

Slitsarnas utseende

Detaljer kan man fundera mycket på, vi tror att vi måste försöka hålla en linje genom allt vi gör och varvet har lagt ribban otroligt högt på de snickerier som de gjort. Det känns bra att fortsätta i samma anda. Slitsarnas utseende har vi nämnt många gånger tidigare men nu håller jag på att skapa lite mallar för att göra ett test i verkligheten!

  

Programmet som jag använder mig av heter SketchUp, det finns en gratisversion som funkar bra för visualiseringar. Jag har en version med ett tillhörande Layoutprogram som gör det möjligt att skriva ut mallar i skala 1:1.

  

Mallen som jag skrivit ut limmar jag på en skiva av mdf, jag använder mig av ett spraylim från 3m. Limmet funkar bra och man kan direkt gå vidare med att såga ut efter linjerna. Är man noggrann med limningen och ”referenshörn” så underlättar det i den fortsatta processen.

För att skapa detta har jag använt mig av två olika mallar men samma frässtål, det underlättar om man slipper byta mellan fräsningarna.

En förkylning gör det tungt att jobba i båten, kroppen säger ifrån så jag får ta det lite lugnare och då passar jag på att jobba på detaljerna i verkstan!

/Tobias

 

Pentryfunderingar och vattensystem

Nu när värmesystemet börjar bli klart så får tankarna växla över till nästa system på listan, vattensystemet. Vi skall ha färskvatten på tre ställen, pentry, toa/dusch samt på akterspegeln.

Trevägsventilerna till akterspegelns dusch är tänkta till dränering vid frostrisk. Vår fäsrkvattenpump kommer vi placera i förkant under salongssoffan så man slipper ha den under en koj.

  

Orginaldiskhon är rund, på marknaden finns det många olika modeller men det är begränsat med utrymme och de runda som sitter normalt i Divorna är ganska maxade i sin storlek. De rymmer en normalstor tallrik och har ett ganska stort djup, 18 cm.

  

Vattenkranen är en engreppsblandare, frågan är om kvaliteten på en ”båtkran” klarar vårt planerade nyttjande av båten. Funkar det inte kan man ju alltid byta upp sig på sikt. Det kanske kan räcka med en fotpump till sjövatten i pentryt för att spola disk med,  men har vi en elektrisk av samma typ som till färskvattnet har vi ju lite redundans om något skulle hända.

/Tobias

Konvektorskydd och slangfästen

  

Idag har de två sista konvektorerna fått sina skydd, trevligt att få jobba i trä!

  

Slangfästena som är för 32 mm elrör limmar jag i Sika, tar jag ett par i taget så räcker det att trycka dit dom, ingen övrig fixering!  Tar vi fler så glider det runt när jag grejar med de brevid och blir hur kladdigt som helst. Skall när det torkat komplettera med en sträng Sika runt basen på fästena.

Idag har jag äntligen gjort en provisorisk durk i toa/dush utrymmet, det blir lättare att fundera på en bra lösning nu. Vi skall bygga lite pappkonstruktioner för att på plats visualisera våra tankar.

Glad midsommar på er alla!

/Tobias

Garderobsbottnar och ett misslyckat försök

När jag lyfte ur min böjlimning ur plugg och form idag så kändes det alldeles mjukt, tog tag i det och vred till och det var ingen styrka alls. Testade nummer två och den var likadan, det var bara att kassera detta experiment. Det har säkert varit för fuktigt för det lim jag använt i och med att jag la det i blöt innan. Har böjlimmat på detta vis innan men då har virket varit tort. Får se det som lärotid och fundera på en annan lösning, vakuumlimning kanske!

  

Har idag gjort bottnar till garderoberna, mallar med styv papp som jag klipper till och häftar i hop. När mallen är klar sågar jag ut i 7 mm skiva som jag med hjälp av en liten hyvel passar in på plats. Slitsarna fräser jag med 8 mm spiralfräs med kopiering mot anhåll, går snabbt och smidigt i en liten jigg jag gjort i verkstan.

  

Tror att detta kommer fungera bra, bottnarna skall få sig ett par lager lack så det blir lättare att göra rent.

Kopplade även ihop lite värmesystem idag samt monterade konvektorerna i fåtöljerna. Har dock missat att beställa de så kallade dubbelklammerna så nu kan jag inte dra mer slang, 200 st har det gått åt hittills. Det är bara att hoppas på att det håller tätt….

/Tobias

Dagens inköp

Har hämtat 10 skivor isolering som skall plastas på i akterstuven mot inredningen. Vi tänker göra samma sak i förpiken. Fick även hämtat bågen till styrningen som blev fel från början.

Vi får idag besök av Adastra, tyvärr är ingen av oss hemma och kan visa runt men de får kika runt på egen hand. Hoppas att vi kan träffas en annan gång istället!

/Tobias