Peketeak, fack bakom spis, diskho samt mera ventilramar.

IMG_3959 IMG_3960

Pappa är numera klar med teaken till peket, en avslutande fräsning med ett 3 mm frässtål fulländar det hela.

IMG_3962 IMG_3963

När peket är nerplockat nästa gång skall vi borra hål undertill så vi kan skruva fast teaken, det går inte att göra för hand på ett vettigt sätt utan det är pelarborren som gäller!

IMG_3996 IMG_3995

Plåten i maskinutrymmet har idag få ordentlig uppfästning, akterlanterna har rätats upp då den hamnade snett p.g.a. lutande pushpit.

IMG_4009

Elementet i maskinutrymmet får också bättre uppfästing!

IMG_3964 IMG_3966

För att komma vidare med facket bakom spisen behövde jag flytta på spisen, ett par träkilar på varje sida gör det möjligt för mig att lyfta upp den själv. I skivan bakom spisen skall vi göra ett fack så jag….

IMG_3967 IMG_3968

…lägger på fräsmallen som jag har sedan tidigare, klämmer fast den och påbörjar fräsningen. Efter en del flyttande av tvingar så är det klart och falsstålet sätts i fräsen…

IMG_3969

…och falsen fräses. Vi vet inte vad vi skall ha i utrymmet men det löser sig säkert 🙂

IMG_3971 IMG_3973

Nästa steg är att limma fast skivan bakom spisen, jag äger ingen riktig spruta till limmet så jag improviserar lite och fixar en träbit med två skruv i som pressar både på härdare och lim samtidigt. Funkar bra till en början men…

IMG_3975

..plötsligt så kalvar den ena botten, tyvärr lite för tidigt så jag han inte riktigt klart men en snabb blandning på bänken räddar situationen.

IMG_3979 IMG_3981

Jag spacklar lite över skarven som jag sedan sicklar bort….

IMG_3984 IMG_3985

…för att avluta med slipning, 500 och sedan avslutning med 800 papper. Blir inte helt nöjd då skarven egentligen skall gå att få osynlig. Den är helt tät men där är som en liten streck som syns.

IMG_3989 IMG_3990

Diskhoarna står på tur på ombordjobben, jag klipper ut två mallar i papp som jag lägger på bänken, klämmer dit listerna runt om och sedan kikar jag igenom alla bilder i mitt bildarkiv på Diva 38or och inser att det är inte mycket att vifta på! Det som skall få plats runt om är en kran, en tvålpump, en diskmedelspump samt en saltvattenspolning.

IMG_3991 IMG_3992

Jag och mina fräsmallar….denna gången vill jag göra en rund med lite precision så att ”hålet” går att använda som iläggskiva till diskhon. Jag sätter på en liten träslist på fräsen och kör upp hålet i listen med stålet, mäter ut radien och sätter en skruv där i och…

IMG_3993 IMG_3994

…testfräser ett grunt spår som jag kontrollmäter innan jag kör vidare helt igenom. Det passade och hålet blev helt runt 🙂

IMG_3997 IMG_3998

Har ju ägnat flera dagar åt att limma ihop olika detaljer, idag kunde jag äntligen gå vidare med ventilramarna. För att det skall ligga stabilt på fräsbordet så grovlipar jag ytan och jämnar ut eventuella ojämnheter. Sedan skruvar…

IMG_3999 IMG_4001

…jag fast fräsmallen på. Jag siktar in den mot skarvarna i ytterskiktet och skruvar fast den mot baksidan. Sedan sågar jag utsidan i bandsågen och insidan med sticksågen. Det gäller att såga så nära som man vågar utan att skada mallen. Fick såga bort mer än bilden till höger visar för att det skulle funka att fräsa.

IMG_4002 IMG_4005

Sätter upp ett stål med ett kulager på toppen i den stora fräsen och kör utsidan först och sedan insidan, plötsligt försvinner hela jag in i ett moln av damm då utsugen tar dåligt när insidan fräses.

IMG_4008 IMG_4010

När alla bitar är frästa återstår falsen på insidan, byter stål i fräsen och kör igång. Lite orolig för urslag kör jag lite i taget men…

IMG_4011 IMG_4012

…tillslut har jag nått önskat djup. En del urslag blev det vilket är en lärdom jag tar med mig till nästa gång då jag får försöka lägga trät mer i samma linje i bägge skikt. Det går att trolla bort så det kommer inte att synas på de färdiga ramarna.

IMG_4016

Så här ser det ut nu, nu skall det slipas, trollas bort lite jack, samt fräsas kanter. Eventuellt lägger vi en pärla på ytterkant för lite trevligare utseende.

/Tobias