Mera hål och snickeriklar förpik

IMG_6091  IMG_6122

Pappa har ju borrat en del hål i båten det senaste, alla ”hål” som kommer ut granskas och vi är nöjda med utfallet. Mycket plast och mättad divinycell och inga tendenser till delaminering. Kalevs gubbar och gummor kan sitt jobb!

Bilden ovan är från hålet för däcksdräneringen genom skrovet som borras med ett större hål på insidan så vi får fast genomförningen i enkellaminatet. Alla hål spärras med topcoat för att förhindra fuktinträngning.

IMG_6099  IMG_6098

Här kommer en liten bildserie på en del av hålen som pappa borrat, första bilden är där däcksdräneringen kommer ut. Den sitter under den vita vattenlinjen men över bottenfärgen och på detta vis hoppas vi att eventuellt rinn från däck inte skall synas så mycket. Vi slipper även två hål under vattenlinjen och kommer sätta en ventil innanför trots att den är ovan vattenlinjen då CE-märkningen säger att alla utlopp nära vattenytan skall ha en ventil. Till höger är hålet i däck för däcksdräneringen.

IMG_6097  IMG_6115

Till vänster är vattenpåfyllet som kommer i garderoben i förpiken. Till höger borrar pappa för tömning av septiken över däck. Har beställt en förskruvning märkt med ”waste” från en italiensk firma som levererat övriga till vatten och bränsle.

IMG_6093  IMG_6100

Efter en natts jobb är jag lite seg i kroppen och trött i huvudet så jag hade inte allt för stora förväntningar på dagens arbete ombord. Det fanns dock två lister att göra i förpiken vilket kändes som ett lagom beting idag. Kapar till en bit som passar mellan skottet och hörnlisten. Därefter fram med dragpassaren och dra efter däckslinjen, såga ut och passa in därefter dras det en linje parallellt på 50 mm som ger listen dess färdiga mått. Sågar efter linjen, slipar och fräser kanten, klart.

IMG_6101

Andra sidan kräver lite mer pill då de behövs två lister. Får göra om två bitar innan jag är nöjd med resultatet. Nu är de klara för lackning och förpiken är snickeriklar för nu. Luckorna till garderoberna väntar vi med för de kan vi klara oss utan ett tag och även tillverka när båten ligger i sjön.

IMG_6121

Skjutdörren till förpiken behöver lite beslag för att vara lättare att öppna från både salong och förpik. Vi hittade en liten kopp som vi tänkt fälla in i dörren. Jag älskar ju fräsmallar och kan inte tänka mig någon annan metod med samma smidighet och säkerhet. Mallen tar en stund att göra men det är det oftast värt.

IMG_6105  IMG_6107

Börjar med att rita av kopppen och gör lite mätningar. Jag fräser med en 4 mm spiralfräs och en kopierring på 17 mm så mallen skall vara 6-7 mm större än färdigt mått. Ett 30 mm borr blir lagom så jag sätter upp en liten borrjigg i pelarborren och borrar två hål. Tack vare anhållet som jag håller biten mot när jag borrar vet jag att fräsmallen blir parallell med kanten på skivan.

IMG_6108  IMG_6109

Borrar bort så mycket jag kan och skär bort resten med ett vasst stämjärn. Det är ju inte så noga för koppen har en liten fläns som täcker kanten.

IMG_6110  IMG_6111

Testar med koppen i mallen, ser bra ut om än något lång kanske. För att ställa in djupet på fräsen sätter jag frässtålets underkant i linje med botten på mallen och använder sedan koppen som mall och sätter fast anslaget. Enkel och bra metod som ger djupet (hoppas ni fattar…)

IMG_6112

Mallen tejpas sedan fast på en testbit.

IMG_6113  IMG_6114

Koppen passar perfekt i bredd men längden stämmer inte riktigt utan jag får justera det hela…

IMG_6123

…genom att kapa av mallen och därmed tar jag bort ca 3 cm på längden. Nu är ju mallen tvådelad så jag sätter ihop den med enkla lister som dessutom fungerar som anhåll mot dörren. Mer om detta i morgon då jag skall fräsa i dörren.

IMG_6117  IMG_6118

På insida skall vi ha ett litet handtag som skruvas fast. Sätter den gula tejpen underst för att ha något att rita på, sedan på med dubbelhäftande tejp som håller fast handtaget så jag kan stänga och kolla om jag gjort rätt. Ser bra ut och jag borrar och skruvar fast handtaget.

IMG_6120

Jag kan ibland uppleva att hantverkare slarvar i valet av skruv, med rätt skruv på rätt plats är det en fin detalj i sammanhanget. Sedan tycker jag att man skall sätta spåret i linje med trät.

IMG_6092

Våra grannar som bor närmast båten, de ser in i sittbrunnen från köksfönstret, var om bord en sväng idag. Trevligt att få visa vad som händer under presenningen!

/Tobias