Lucka och stävskena.

IMG_5187  IMG_5189

Börjar dagens arbete med att maskera innanför ramen till luckan under handfatet, en noggrann maskering underlättar rengöringen efter Sikan. Slipar och acetontvättar ytorna som skall limmas.

IMG_5190  IMG_5191

Sätter redigt med sika under så att det kommer ut längs hela innerkanten och använder mig sedan av en träkil och skrapar rent. Tar bort tejpen innan jag ställer undan den för torkning några dagar så jag inte riskerar att det släpper.

IMG_5193  IMG_5195

Karmen kräver en liten kloss för att gångjärnen skall ha något att skruvas i, fäller in den i plastningen ombord och trycker dit karmen som passar precis. (missar att ta kort tyvärr…)

IMG_5197

Nästa steg är innertaken på toaletten, får tillverka en liten speciallist som jag skall skruva på garneringen i skåpet. Mer hinner jag inte inne idag för Niklas kommer förbi med stävskenan som vi skall försöka få på plats.

IMG_5199  IMG_5202

För att kunna komma åt de två nedre bultarna så borrade vi upp ett hål i botten på ankarboxen. Stävskenan riktar vi in med hjälp av de bultarna som satt på det gamla beslaget.

IMG_5204  IMG_5205

Plötsligt när vi är framme i stäven och jobbar så ser vi en vattensamling i presenningen, eftersom det är kallt så är det ju is…Det går lätt att välta ut den och arbetet med skenan fortsätter…

IMG_5207  IMG_5212

För att markera var vi skall borra så sätter vi tejp runt hylsorna, det var svårt att sikta med pennan så detta var den lösningen som vi kom fram till. Pappa provborrar för att kolla vad det blir för diameter på hålet innan vi kör igång.

IMG_5214  IMG_5216

Efter en del filande för att justera skenans centrering så är vi redo för att borra hålen, pappa borrar och markerar var alla skall sitta….

IMG_5217  IMG_5220

…och sedan borrar vi, pappa borrar och jag syfta linjen så det blir rakt. Nu är det spännande och när alla hål är borrade så testar vi med skenan. Ett hål får vi fila lite på innan den glider dit. Passar bra men det behövs…

IMG_5221

….lite justeringar på kanten för svetsfogen kring hylsan. Då får jag ta fram ännu ett arvegods, Tant Ruts fotvårdsprodukter…..ett slipstift som funkar kanon att döva kanterna med.

När dagen var slut och solen var på väg ner så var jag frusen in i märgen, en varm dusch och en brasa och lite bloggskrivande har gjort att jag fått upp värmen igen.

/Tobias

 

359 tankar kring ”Lucka och stävskena.

 1. Sven-Åke

  Jag har inget arvegods från Tant Rut så jag har hittat andra verktyg….

  När jag behöver slipa upp hål eller göra hål i glasfiber på svåråtkomliga platser så använder jag oftast min Dremel. De har två superverktyg som biter i glasfiber.

  Det ena är deras slipband som finns i 6,4 o 13 mm diameter, var försiktig, det avverkar snabbt i glasfibern.

  http://www.dremeleurope.com/se/sv/ocs/category/6147/hitta-r%C3%A4tt-insatsverktyg;jsessionid=789A1C544018028BEF2962364E69A4EE.sl021-vm_1?page=1&acc_ccat_id=6148&acc_sub_ccat_id=6292&acc_mat_ccat_id=6296

  Det andra verktyget är deras kakelfräs (kallas numera för fogborttagningsbit). Den går med lite försiktighet att både borra hål med (kan bli lite varmt i spetsen) och att sedan rymma upp hålet med skaftet som är fräshugget, går fint att köra på fri hand. Mycket smidig när det är trångt.

  http://www.dremeleurope.com/se/sv/ocs/category/6054/fogborttagningsbits/;jsessionid=08C26B2EF2964801662CAE3C5B96D4CF.sl021-vm_1

  1. Meadiva Inläggsförfattare

   Tackar för tipset Sven-Åke, jag äger ingen Dremel men får kanske fundera på att införskaffa en. Annars har jag en redig laddning med fotvårdsverktyg från Rut som funkar fint!
   /Tobias

   1. Sven-Åke

    Lite varning bara – man blir sugen på fler små insticksverktyg efterhand….
    Deras små kapskivor är t.ex. suveräna!
    Jag använder 220V-modellen, det fungerar fint att köra den med spänningsomvandlaren ombord.

    1. Meadiva Inläggsförfattare

     Jag är sedan länge beroende av bra verktyg….ett till hade bara stillat begäret för en stund.
     /T

Kommentarer är stängda.