Peke och snickeri, en omväxlande dag!

  

Idag har vi funderat lite mer på detaljerna kring peket, kikade på ett annat peke som sitter på en Dehler 35a här hemma. Arbetet ser kanonfint ut och designen är bra!

Pratade med Niklas och Janne om hur långt fram kassetten med stegen skall komma.

  

Här ligger det en pappmall under stegen som har den radien som vi skall ha på röret. Frågan är om man kan komma upp lätt om man skjuter in hela stegen under peket eller om den behöver komma ut framför. Niklas har en poäng i resonemanget att stegen är lättare att byta ut om (läs när…) man kör i kajen och kanske får en skada. Tar det då i stegen så klarar sig kanske pekets fasta delar som är svårare att byta. Tänkvärt!!

  

Skar rent kantfanéret runt luckan till förpiken, använder mig av ett skarp stämjärn som jag vinklar för bättre skärning. Tar det väldigt försiktigt och känner noggrant hur fibrerna går för att undvika fliser och snedskär.

  

På slutet så tar jag ett 120 papper med en hård slipkloss och slipar försiktigt på kanten. Jag dövade kanten med sandpappret i handen och då skar det in och det blev en liten flis, fram med limmet och på med tejp!

Klart, blir precis som jag tänkt mig. Skall försöka få tag i gångjärn nästa gång jag är på Viking Yachting.

  

Malin har ett bra öga för detaljer, hon såg häromdagen på kortet på dörrgaraget att det inte blir bra så som jag gjort. Idag har vi om designat överkanten och ritat på en liten båge i överkant. Det blir genast mycket snyggare!!

/Tobias

4 863 tankar kring ”Peke och snickeri, en omväxlande dag!

 1. Fredrik

  Tobias,

  På min peke från Båtsystem tycker jag kassetten sitter lite för långt fram så skot/gaj från gennaker kan fastna vi gipp.
  Kanske ännu en parameter att väga in.

  /Fredrik

 2. Meadiva Inläggsförfattare

  Hej Fredrik
  Om du kikar på bilden där stegen sticker ut framför pappmallen, är det mer eller mindre utstick på ditt? Vi är lite oroliga att det skal bli bökigt att komma upp om man har den för lång in under!

  Det är mycket att tänka på….
  /Tobias

 3. Fredrik

  Tobias,

  Jag tror vi har det mer likt den högra av bilderna, där den sticker ut.
  När vi seglar Bohusracet, brukar jag tejpa stegen för att gennakerskot inte skall fastna.
  Men det är precis som du säger, mycket att tänka på och många kompromisser.

  /Fredrik

 4. Meadiva Inläggsförfattare

  Hej
  Vi planerar ingen gennaker från början iallafall så vi får lösa det den gången som vi behöver det! Om det räcker med tejp för att lösa det under race så räcker det gott för oss också!
  /Tobias

Kommentarer är stängda.