Det vill sig inte riktigt med garneringen till förpiken!

  

Hyvlade vidare idag, när det fanns bitar nog till garnering i garderoberna så klyvde jag dom i bandsågen. Vill testa på korta bitar innan jag ger mig på de långa till kojen i förpiken. Det visade sig vara ett bra beslut då det tyvärr är ganska dåligt virke med mycket vres i. Det ger ett dåligt hyvelresultat och det har fått mig till att fundera på hur vi skall gå vidare. Eventuellt så får detta vi gjort nu bli garnering till garderoberna ombord så hämtar vi lite ny Sipomahogany till den långa garneringen i förpiken. Sipo är till skillnad från Kaya mindre vresig och mer formstabil enligt Joakim på Interwood. Eftersom vi skall måla garneringen så spelar ju färgen inte så stor roll heller.

 

För att underlätta klyvningen använde jag mig av en inhållare, samma som jag hade häromdagen men då som nedhållare. Vid hyveln använder jag mig av en  vanlig fogplatta med skummad undersida för att skydda händer och fingrar från hyvelns stål, funkar kanon!

  

Nu har jag lister till ena sidan, hade dock hoppats på ett bättre resultat när det gäller ytan i trät men om vi använder det till garderober där bitarna är korta och gallrar friskt så blir det nog bra. Vill ju inte tvingas spackla listerna….och i förpiken är det stora ytor som syns väl från salongen så där måste det bli bra från början.

Innan jag ratar dessa lister till förpiken skall jag fräsa dom och göra en bedömning utifrån de färdiga listerna men det känns inte bra som det är nu!

/Tobias

10 tankar kring ”Det vill sig inte riktigt med garneringen till förpiken!

 1. Meadiva Inläggsförfattare

  Hej Stefan
  Det är Khaya som varvet byggt båten i och vi går vidare med det. Vi frågade om det var möjligt med Sipo men det blev sådant påslag på priset så det var inte värt det.

  Tack, vi hoppas på att det skall bli bra!
  /Tobias

 2. Stefan Johansson

  Hej

  Om virket är vresigt brukar det faktiskt gå bättre att bara såga det och sedan slipa.
  Bredbandputs är ju att föredra men långbandare går ju det med. En del defekter försvinner försvinner ju även om man målar. Jag gjorde liknande panel till garnering men använde kvistren furu som jag falsade med en liten rundning, blev faktiskt riktigt bra.

  Hälsningar Stefan

  1. Meadiva Inläggsförfattare

   Hej
   Har tyvärr inte tillgång till någon putsmaskin, vi vet inte ännu hur vi vill måla och vill inte riskera att det lyser igenom någon annan struktur än mahogny.

   Vi vill ju inte tvingas att spackla listerna för att få ett ok resultat!

   Annars har vi funderat på att använda oss av ask istället men skall kolla på det närmare på brädgården!
   /Tobias

Kommentarer är stängda.