Finspackling av köl

  

Slipade med alla möjliga maskiner innan jag inser att det bästa trots allt är att slipa för hand, jobbigt för axeln och armen som slitit hårt ett par dagar nu. Efter att den skuggiga sidan blivit slipad passade jag på att spackla den med en bred, 100 mm japanspackel. Funkar bra och väntar man lite så det precis börjar sätta sig så blir det riktigt jämnt och fint.

  

Det går åt lite sandpapper, på kanterna är det lätt att slipa igenom så där blev det till att slipa i det andra lagret spackel för att få riktigt fäste. Burken med ”Wipes” är helt magisk, man kan ta bort allt med den. Rekommenderas starkt! Det gick att göra sig ren efter epoxikladd och tidigare har jag använt mig av den när mjukfog hamnat på fel ställe.

  

När jag ändå for in till Ytterby för att köpa epoxifärg till kölen passade jag på att ta med mig virke till vaggan för kölen. Fick även tag på pallar som vi skall ställa den på. En skiva på pallarna fördelar vikterna, reglarna över får ta lasterna som blir och sedan skall det på snedsträvor som håller kölen upprätt så den inte välter. Troligtvis kommer vi kunna skruva ner från kölbultarna så den ställer sig direkt på pallen och förblir ståendes så tills det är dags att köla på nästa vår 🙂

/Tobias

 

 

13 tankar kring ”Finspackling av köl

 1. Anders Stuxberg

  Hej,
  Har köpt en Diva38 byggd 2003. Tyvärr är kölen vriden och jag behöver byta. Har även upptäckt att profilen är olika mellan sb och babord sida av kölbladet. Har ni mallat eller mätt? Enkel metod är att tvinga på 2 långa reglar på resp sida och se till att de hamnar parallellt och även parallellt med kölens mittlinje. Är kölen ok så blir det samma avstånd regel till akterkant köl på båda sidor ( och såklart samma mått regel till centrumlinje köl framkant). På min köl skiljer det 15 mm, antingen beror det på att min slaggiga köl skalat av en massa eller så är formen kass. Vore intressant att komma på vilket innan jag beställer.

  Tips:
  – Elprylar och elektronik nära botten under soffor är inget kul om man får ett läckage vilket vi hade direkt efter sjösättning. Vi hade en kulventil som inte stängt helt trots att hantag gått till stoppklack, tillfälligt losskopplad slang från vaskavlopp lossnade och det blfv fort en hel del vatten. Det blev en del elskrot på kuppen. Har varit med om liknande incidenter ett par gånger förr när man glömt stänga kran till toa eller handfat och seglat tufft. Vårt avlopp från toavask är draget med slang tvärs över hela båten till samma bottengenomföring som pentryt, idiotiskt eftersom kranen under pentryt sitter hopplöst till och nu även var defekt. Vid hård segling hamnar toavask under vattenlinje och väller över. Man måste kunna stänga enkelt inne på toa.
  Bottenstockskonstruktionen är ganska stadig men inte perfekt. Jag har tänkt lägga in en krashkudde i framkant köl, har dragit lite slutsatser från skador i bottenstockar och inredning från förra ägarens smäll och reparation, ring gärna så ska jag förklara.
  0122-19968 hem
  0122-82940 mob o arb
  Hälsning Anders

 2. Meadiva Inläggsförfattare

  Hej Anders
  Var det ni som köpte Timeless? Vi kollade på den när den låg hos Bernt i Barnvik under vår längeseglats förra året!

  Jag vet inte hur välformad vår köl är, har inte (vågat) kollat så noga. Vet att de har haft lite problem med de första gjutningarna pga för mycket slagg. Vår köl ser fin ut och har fått mycket beröm rörande gjutningen från folk hemma. Vill du så kan jag kolla hurpass likformig den är vid tillfälle.

  Det där med handfatet vet vi om så där har vi valt att lägga in en pumpbox mellan toa/handfat och utlopp så vi får en annan förbindelse. Dock blir det en extra pump men hellre det än problemet med avloppet som ni upplever!

  Gällande elprylar nära botten skall man ju försöka undvika det men hur det skall gå till i praktiken vet jag inte, det man kan göra är att man sätter i nivåvakter i båten som talar om att det är vatten på kölen!

  Vi funderade på kölkudde men kom i samråd med Bernt fram till att det inte behövs…vi kanske ångrar oss men vi kände inte att vi lägger de pengarna nu iallafall!

  /Tobias

Kommentarer är stängda.