Dagsarkiv: 06/29/2012

Mera Empirbus

Har pratat med Empribus i Uddevalla, det är helt klart så att detta är ett modernt system som bygger på ny teknik(i jämförelse med klassiskt system). De frågor som vi har gällande driftsäkerhet har vi fått svar på, känns bra!

– Det är inte känsligare än någon annan elektronik vid åska, kablarna är skärmade vilket ger ett visst skydd. Vid en direktträff är det inte mycket elektronik som står emot. Det har vi tråkiga exempel på, se Ambika. Tog en kontakt med vårt försäkringsbolag som meddelade att de tar den typen av skador utan självrisk.

-Pratat med SSRS teknikanvarig som inte har något att invända mot systemet, de sitter i över 40 av deras båtar vilket ger oss gott förtroende. Deras system är långt mycket mer avancerade än vårt!

-Kabelaget är vanlig nmea 2000 standard vilket är bra för en sådan kabelstam måste vi ändå ha i båten för instrumenteringen. Har gjort en del efterforskning mellan fallen på jobbet idag och konstaterat att Garmin använder samma kontakter medan Raymarine  använder en specialkontakt som kräver adapter mot nätvärket. Ingen stor grej egentligen men bra att veta.

Kvarstår att fundera på, bland mycket annat,  är hur man får ett bra system med tankgivare. Som jag fattat det så är det inte några problem att få in signalerna i systemet men hur skall man presentera det på ett bra sätt. Man kan helt säkert  plocka ut signalen också, men går kanske lite väl många ”kanaler”  om man måste använda en kanal per givare. Misstänker att det finns en lösning på detta också, det gäller bara att fatta hur det funkar! Får ta en ny kontakt på måndag!

/Tobias

 

Elsystem, Empirbus

Vi har ju funderat mycket på vårt elsystem, dess konstruktion och svårigheten att få plats, nämnde detta för en bekant som jobbar på SSRS med deras båtar och teknik. Han tyckte vi skulle kolla på Empirbus, ett modernt bus system. Jaha, vad är det då…..drog mig till minnes en kommentar som Douglas lämnade här för länge sedan där han rekommenderade det. Ringde Douglas som talade sig varm för systemets förträfflighet.

  

Så som jag fattat systemet bygger det på ett nmea2000 nätverk och dess standardkontakter. Kommunikationen mellan empirbusburkarna (elcentralerna) går på samma kablar som plotter och övriga instrument går på, det behövs inte något separat nätverk.

  

Så här ser ”burkarna” ut, hit kopplar man alla förbrukare. Varje enhet har enligt uppgifter från deras hemsida 16 portar med lite olika konfigurering. Till ett system med fler än tre enheter behöver man en ”hjärna” i form av en masterburk som styr det hela, den finns i två utföranden med olika funktioner. En har GSM funktion som möjliggör att systemet larmar vid t.ex. låg batterispänning.

Hela systemet styrs sedan av en knappsats med 12 knappar, knapparna är programerbara vilket innebär att man med en knapp kan styra flera olika funktioner. Detta gör det möjligt med en knapp som heter ”ombord” som startar allt som skall vara igång när man är ombord.

Den stora fördelen som jag ser det är möjligheten med en decentraliserad elcentral vilket innebär att vi får enklare och kortare kabeldragning. Vi behöver tre enheter som vi får placera strategiskt i båten, förpik, midskepps någonstans och i akterstuven kanske kan vara bra placeringar.

Detta system skulle lösa de problem som vi identifierat i samband elsystemet, det innebär att vi inte behöver dra alla kablar till en elcentral utan till tre olika platser. Båten är så väldisponerad så det är ont om plats att dra fram kablar till platsen ovanför navigationsbordet, det finns ett litet utrymme under skåpet på akterkant navplatsen som kommer under durken. Med detta system behöver vi enbart dra nmea 2000 kabel dit samt matning till de elförbrukare som skall sitta där, en avsevärt mindre mängd kabel!

Tål att funderas på detta, onekligen ett spännande system!

/Tobias