Projketplanering

Nu närmar det sig, på måndag kommer MeaDiva hem till oss. Det skall bli så härligt att börja göra något konkret. Planering är trevligt och nyttigt men nu är det dags att göra något handgripligen. Förberedelserna vi gjort känns bra, vi är redo att sätta igång.

Frågan vi ställer oss är vad börjar vi med, det som vi skall göra först är att bygga täckställning runt båten, men sedan då….plocka ur båten från alla grejer.

En sak vi tänkt göra tidigt är att  ta upp hålen för luckorna i förpik och akterhytt för att kunna använda som nödutgång ifall det skulle behövas. Detta ger även möjlighet att skapa lite luftomväxling när vi målar invändigt.

Vi har ju insett att vi behöver vara taktiska i våran planering av det som skall göras. Vi vill inte hamna i sitsen att vi har en del jobb kvar som kräver varmare väder till vintern. Snickerier och installationer kan man utföra även om det är lite kallare.

Identifierade sommarjobb eller vad man skall kalla det

 • spackling och målning av köl
 • måla kölsvin/skrovsida invändigt
 • isolera och måla akterstuv
 • isolera och måla ankarbox
 • montera portlights
 • spackla/slipa innertaksdelar som inte har täckskivor
 • toalettinredning och skåp

Har säkert glömt något….

Invändigt har vi förhoppningen om att kunna dela på arbetet, jag har ju tack var mitt jobb  mer ledig tid och kommer därmed jobba mer. Planen är att Malin skall montera alla system med förberedelser av mig. På det viset får hon en bra inblick i hur systemen är uppbyggda.

Av inredningssnickerierna har varvet gjort det mesta, vi skall montera och ge det en slutfinish på plats, vi skall dock tillverka lådor och luckor. Vi har lite funderingar kring disponeringen av skåpen i pentrydelen  detsamma gäller hyllor och annat i salongen/navplatsen.

En bättre projektplan får nog ta form när vi står med båten i trädgården, en tidsplan men vissa hållpunkter med en inriktning på att kunna gå i sjön till säsongen 2013 får vi försöka skapa också.

/Tobias

15 tankar kring ”Projketplanering

 1. Cia och Magnus

  Känner igen tankarna. Du bör lägga till lackning av inredning under sommarjobb också. En fläkt för utsug bör du absolut ha och naturligtvis ska du såga upp alla luckor – fönster på en gång så du får in ljus. Montera in dom också så det inte blir kallt vinter. Tänk lite taktiskt och starta inte med spackling av köl och sådant. Det kan du göra när det är dags att sjösätta. Kistbänkarna är också ett arbete som inte behöver vara färdigt för att man ska kunna segla. Hade vi tänkt att allt måste vara klart för att komma ut på sjön hade vi inte seglat förra året. Se till att du är klar med allt träarbete och slipning under sommaren. Lacka sedan alla lager utom de sista så lacken får tid att mogna innan det läggs på. Då kan du fortsätta att montera lite innan det blir dags för de sista två lagren innan vinterkylan kommer och får chans att bättra på sådant som kanske skadats under monteringarna. Räkna med att allt tar längre tid än man hoppats – man hittar inte verktyg – saker måste beställas – man blir sjuk mm. Gör ett tidsschema med alla punkter i den ordning de måste komma och kolla hur de går att få in på rätt årstid. Vi hade ett bra tidsschem till jag bröt armarna och det höll vi faktiskt. Det hände massor de första 14 månaderna.
  /Cia och Magnus

 2. Meadiva Inläggsförfattare

  Hej
  Tack för feedbacken, listan ligger inte i någon ordning. Om vi är klara (klara är dock ett relativt begrepp….) tidigt på våren 2013 vill vi inte ha en massa ”varma” jobb kvar, därav kölen på listan. Misstänker att det tar en stund för 2,5 ton bly att bli varmt!
  Tidschema låter som en bra idé, skall försöka verka fram en sådan.
  /Tobias

  1. Cia och Magnus

   Det tar en förskräcklig tid för en köl att bli varm. Våren då vi skulle göra iordning den var kall som sjutton så för att få den varm satte vi ett element någon vecka under pressen där den låg. Båten var ju inte kölad då. Man kan alltid klä in kölen och värma den med element även om den redan är på båten. Det fungerade finfint och när vi skulle köla var den så varm att limmet härdade väl fort. Se bilder från den 11/5 2010 i vår blogg.
   Cia

   1. Meadiva Inläggsförfattare

    Det stärker mig i att vi skall försöka få det gjort i sommar så vi inte behöver invänta värmen till våren. Om utifall vi är klara att komma i sjön tidigt…
    Skulle kännas surt att stå kvar på land för att vänta på värmen!
    /Tobias

Kommentarer är stängda.