Äntligen på egen köl till Hjo!

Hjo 002Hjo 001

Väderprognosen sa att det kunde bli åska på eftermiddagen så vi tänkte starta tidigt för att hinna fram innan, vi gick via toatömningen ut mot Vättern och fick en fin soluppgång över Motala i aktern.

Hjo 011

Vi deltar ju i ett projekt där vi skall mäta siktdjupet i vattnet på vår resa runt kusten, alla pratar om det klara vattnet i sjön här. Väldigt nyfikna på detta så skickar vi ner siktskivan och får skarva linan innan den försvinner i djupet. Vi mäter linan och får djupet till 13,7 meter vilket är ett klart rekord bland våra mätningar.

Hjo 013Hjo 014

Utanför hamnen i Hjo möts vi av våra vänner Helena och Rickard som seglat oss till mötes.

Hjo 016Hjo 017

När vi har förtöjt får vi också ett lustigt möte av en svan. Den simmar snabbt fram och tillbaka längs skrovsidan och vi undrar vad den håller på med. Svanungarna ligger bredvid och undrar kanske samma sak. Svanen kommer tillbaka flera gånger och burrar upp sig och simmar fort fram mot skrovsidan och simmar sedan längs med och pickar med näbben mot skrovet. När vi ställer oss på kajen och ser det hela utifrån ser vi att den simmar fram och tillbaka och försöker få kontakt med sin spegelbild! Helt fascinerande!

Hjo 021Hjo 022

Sen blev det en god glass (den godaste på hela resan, och då har vi ändå testat en del) på ett trevligt glasscafé i en park och kvällen avslutades med att Rickard och Helena var med oss och grillade ombord och Elis hade en liten kiosk som serverade diverse läckerheter (och den stackars svanen fortsatte att söka kontakt med sin spegelbild).

Hjo 026

/Malin och Tobias