Kopplat och nästan klart!

IMG_6431 IMG_6440

Pappa har jobbat vidare under tiden som jag gjort en jobbrunda. Nu är nästan alla uttag kopplade. Här ovan är det pentrybänkens främre uttag som kopplas och monteras.

IMG_6441 IMG_6444

Uttaget i akterkant är redan klart, vit slang använder vi enbart till 220 volt!

IMG_6442 usb_hona_chassi

Här testar jag en låda som pappa gjort för uttaget som skall monteras under nav-skåpet. Det skall bli ett 220 volt och ett USB för laddning. Sedan skall vi försöka hitta ett bra/snyggt USB uttag som vi skall koppla till Masterenheten som vi behöver när vi programmerar elsystemet.

IMG_6443

Uttaget i lillhytten monterat på höjden för att döljas lite bakom dörren så det inte blir så synligt.

IMG_6445

Här påbörjar pappa en liten omkoppling som vi insåg att vi behövde göra, tack pappa för hjälpen under veckan!

IMG_6427 IMG_6429

Själv har jag kopplat lite i landströmscentralen men jag börjar  med att markera var elsangen skall kapas. Sedan tar jag loss det hela igen och kopplar in kontaktor och gör lite grundläggande dragningar.

IMG_6432 IMG_6434

Hela centralen skruvas fast med fyra skruv och sedan tar jag loss allt igen och trycker ut brun Sika bakom täckllisten innan allt återmonteras.

IMG_6436

Överblivet Sika som pressas ut torkas bort med hjälp av rengöringsdukar!

IMG_6438 IMG_6439

Nu provar jag funktionen i Isolationstransformatorn och laddaren och finner först att det inte funkar alls…mäter mig fram till att det är ström in i systemet men inte ut ur de blå lådorna. Tänker till lite och inser att jag glömt montera byglingen i Isolationstransformatorn, därefter funkar det som det skall 🙂

Skärmavbild 2013-11-29 kl. 20.45.41

Nu återstår att koppla in grupperna enligt mitt schema som jag gjort!

/Tobias

26 tankar kring ”Kopplat och nästan klart!

 1. Reidar Stolt

  Tittade på ditt elschema men förstår inte varför kontaktorn sitter där.
  Styrningen av kontaktorn ligger ju på inkommande fas och nolla, då kommer den slå till så fort man sätter i sladden.
  Varför så?
  Skal den inte ligga över någon brytare så du kan slå till och från själv?
  / Reidar

  1. Meadiva Inläggsförfattare

   Hej
   Anledningen till att det är kopplat på det viset är att kontaktorn skall enbart dra på ström utifrån så vi inte riskerar att ladda ur batterierna på VVB och elpatron. Vet inte i vilket skede som vi skulle behöva styra kontaktorn manuellt! Uppkommer behovet så får vi komplettera med det senare!
   /Tobias, som hoppas du får svar på din fråga!

 2. Johan

  Hej Tobias & Malin!

  Mycket imponerande arbete! Jag kikar in några gånger i veckan, och det är inspirerande att se sådan dådkraft och talang!

  Jag vet inte om ni redan har hittat USB-uttagen för programmering av masterenheten , men om inte så har Neutrik robusta panelmonterade kontakter. Finns i silver på Kjell & co samt även i svart på thomann.de. Thomann har även en massa tillbehör och varianter för andra standarder än USB.
  Jag har monterat två USB uttag av denna typ i instrumentbrädan på min egen båt för att komma åt USB-portarna på min navdator (som är fast monterad och tämligen oåtkomlig) och de fungerar utmärkt!

  /Johan

  1. Meadiva Inläggsförfattare

   Hej Johan och tack för de värmande orden!

   Vi har inte ännu hittat något USB uttag men tänkte försöka hitta något lämpligt i morgon! Jag tackar för länkarna och vi får se hur vi gör!

   Kul att du följer oss och kommenterar, det ger energi!!
   /Tobias

Kommentarer är stängda.