Bad/säkerhetsstege samt batterikonsol

DSC00320  DSC00321

I morse ringde svärfar och undrade om vi skulle montera badstegen. Visst sa jag och en sund senare dök han upp. Vi tejpar över där hålet skall vara och…

DSC00323  DSC00326

…sågar sedan ut efter mallen. Hålet har lite speciell form då stegen skall kunna skjutas in akterifrån.

DSC00327  DSC00329

Efter en del slipande och trixande så passar lådan som det är tänkt. Nästa steg är…

DSC00334  DSC00341

…att skapa ett stöd för lådan inne i stuvfacket. Utsågningen från masthålet passar bra och sågas ut till rätt form. För att inte locket skall fastna när vi spacklar fast den tejpar vi kanterna runt lådan.

DSC00345  DSC00346

Svärfar spacklar från insidan och jag fotar från utsidan, pappa kom och tyckte det hela såg ut som en postbox 🙂

DSC00347  DSC00351

Men lite härdare i har vi lite tid på oss innan det sätter sig, när det är injusterat efter kanterna så kör vi på med varmluftspistol för att påskynda härdningen.

DSC00354  DSC00353

Så här ser det ut med stegen i, vi har inte belastat den mer ännu eftersom vi behöver plasta fast den inifrån först.

DSC00355

Från ovan ser det ut såhär, vi tänker klä detta steg med teak och ändra formen på det lite så den följer skrovet bättre.

Som jag skrev i rubriken så kallar vi den även för säkerhetsstege. Vi vill ha en stege som man kan nå från vattnet och kan komma upp på även om dörren i aktern är stängd. Vi tycker att vi uppnått detta nu men känner att det är lite mer funktion än helt snygg design. Säkerheten går främst i detta fallet.

DSC00335  DSC00336

Pappa har idag påbörjat konsolen till batterierna, många bitar blir det. Planen är att göra en stomme i 30X30 vinkeljärn som fästs i bottenstockarna som sedan bordet träs över.

DSC00338

Här kollar vi hur det passar ombord, det kommer lite illa med bottenstockarna så det blir långa järn för att få bra stöd. Skivan symboliserar batterihyllan.

DSC00337

Själv har jag mellan varven försök trimma in navskåpet med blandad framgång….

/Tobias

 

3 tankar kring ”Bad/säkerhetsstege samt batterikonsol

 1. Alex Barnard

  Hej Tobias!

  En tanke som har slagit mig när det gäller er bad/säkerhetsstege är att det nog vore bra att ha ett handtag att hålla sig i när stegen skall fällas ner när man ligger i vattnet. På våra båt, Jamila en Omega 30, har vi en badplattform från STB där det är kanon att hålla i stödrören på undersidan när man ”hänger” vid stegen. Jag tror inte att det räcker med att bara kunna hålla i det lilla ”steget” som finns ovanför er stege, det ger inte samma grep som när man greppar runt något. Att få ett redigt grep lär nog vara viktigt när man guppar nära nog under en akter på en ocean någonstans och det blåser på rejält. Hoppas att ingen någonsin behöver uppleva det dock.

  Mvh // Alex

  PS. På vår båt finns det endast en sak som är förbjudet, ingen får trilla överbord 😉 DS

  1. Meadiva Inläggsförfattare

   Hej Alex, tackar för synpunkterna!
   Vi har funderat lite kring detta och har för avsikt att i steget göra en urfräsning som vi hoppas skall ge känsla av ett handtag! Det finns inte riktigt plats för något handtag på något snyggt sätt så vi testar såhär till en början.

   Ligger man i sjön på en ocean så hoppas jag att man får hjälp att sjösätta stegen. Ni verkar ha en bra regel gällande MOB, den skall vi införa också!
   /Tobias

   1. Alex Barnard

    Hej Tobias

    I ärlighetens namn så har jag ”snott” regeln från en polare till min mamma och pappa som har denna regel på sina båtar. Dock en erfaren seglare med mycket ensamsegling (kanske därav regeln), ett varv runt jorden och flera Atlantöverfarter. Det är dock en regel jag gärna skickar vidare till flere.

    Med vänlig hälsning // Alex

Kommentarer är stängda.