Förpikslucksfunderingar, och en tur till Viking Yachting.

15_diva19  15_diva21

Pappa håller på att  montera alla luckorna i däck och när vi kikade igenom lite kort för att kolla var gångjärnen sitter så ser vi att luckan till förpiken har gångjärnen i akterkant.  Detta känns för oss helt fel så jag söker runt på nätet en stund och ser att Hallberg-Rassy har monterat på samma sätt. Börjar fundera på för och nackdelar med de olika montagen, det är ju så att det luftar bra om man ligger till ankars eller annars med för den delen då vi ofta strävar efter att ligga med stäven mot vind. Nackdelen är den att man kan inte ställa upp luckan när man seglar utan att risken för skvätt kommer ner i förpiken. Det är hela tiden beslut att fatta…

Någon som har en åsikt eller andra tankar så mottages argument för/emot med tacksamhet!

IMG_3168

Med famnen full med grejer som jag behöver fixa på ett eller annat sätt stövlar jag idag in till Joel på Viking Yachting. Får god service som vanligt och kommer därifrån med…

IMG_3172  IMG_3173

….en ny länspump. Jag råkade köpa två olika länspumpar vilket är ganska korkat när det kommer till reservdelsbehovet ombord å nu är den ena bytt. Fick även beställt lite grejer, en annan brytare till defrosterfläkten bland annat.

IMG_3174

Tog ett varv i butiken och fann detta duschhandtag som vi måste testa hemma, har inte hittat något bra till duschen ännu.

/Tobias

23 tankar kring ”Förpikslucksfunderingar, och en tur till Viking Yachting.

 1. Jan Näsmark

  Vi har luckan öppningsbar förut. Har aldrig upplevt några problem med detta. En fördel på vår båt med detta är att det går mycket enklare att ta sig ut på däck genom luckan (nödfallsläge).
  Vi har aldrig luckan öppen när vi seglar!

  1. Meadiva Inläggsförfattare

   Hej
   Tack för en bra synpunkt! När jag kommer hem igen (jobbar natten nu) så får jag kolla hur det är lättast att ta sig upp.
   /Tobias

 2. Blur

  Öppning förut av skälen ovan + ilastning från kajen/fördäck + om man i något läge vill langa ner ett segel. Man får stänga i tid när man går i sjö 🙂

  1. Meadiva Inläggsförfattare

   Hej
   Ytterligare bra argument men skall man verkligen behöva segla i sjö… 😉
   Vi får nog tänka om!
   /Tobias

 3. Thomas Hedborg

  Om man seglar mest i våra farvatten så tycker jag att man skall ha gångjärnen förut, då kan man ha luckan lite på glänt utan att det kommer in massor med vatten vid lite skvätt. Om man tar ner ett segel i dåligt väder så fungerar luckan som skydd mot överspolande sjö.
  När man seglar på varmare vatten så är behovet attfå ner luft större och då vänder dom ofta på luckan.
  s/y Anastasia

  1. Meadiva Inläggsförfattare

   Hej Thomas
   Det är ungefär så vi har resonerat hittills men vi får nog ta oss en funderare på detta. Det är ju lite bökigt att vända på luckan när vi skall till värmen….

   /Tobias

Kommentarer är stängda.