Lite blandat, lucka, gångjärn och NMEA nätverk!

IMG_4912  IMG_4913

För att såga rent den böjda listen så måste jag ”rulla” den förbi klingan, men det gäller att..

IMG_4914

…hålla fingrarna i styr så man inte skadar sig. (fotar mer stoppad klinga….) Sågar rent ena kanten först och sågar sedan till färdig dimension. Gör så med alla bitar runt luckan och fäller sedan….

IMG_4916

…in dom halvt i halvt. Där efter blev det stopp på denna fronten för nu, fann ett litet vinkelfel som jag får klura lite på hur jag skall ta mig förbi.

IMG_4917  IMG_4918

Fortsätter med gångjärnen till luckorna i badrummet, gillar att jobba med fräsmallar och tänker göra samma här men märker att gångjärnen inte håller samma mått, de skiljer lite för mycket så det blir till att göra ett i taget i stället.

IMG_4919  IMG_4920

Ställer in fräses djup genom att ställa fräsen på två gångjärn och för sedan ner spiralfräsen till bänkskivan och vips så är det klart. Sätter en kloss på varje sida om luckan som stöd och fräser sedan på frihand efter mina markeringar. Skär rent med vasst stämjärn…

IMG_4921  IMG_4930

…och sätter en dubbelhäftad tejp på gångjärnet för att det inte skall flytta på sig när jag borrar för skruven.

IMG_4931

Sänker ner gångjärnet såpass djupt att axelns centrum nästan ligger i linje med  trät!

IMG_4923  IMG_4924

Fick med mig en hel rulle 25mm slang från Nisse, vill ju kunna lämna tillbaka den så snart som möjligt så pappa har idag hjälp mig dra den. Totalt blev det 35 meter slang, all är inte till NMEA 2000 näteverket utan lite är till VHF och annan kabel. Lyfte på durken i salongen och fann lite glykolvatten från vårt missöde när vi fyllde på systemet.

IMG_4928  IMG_4929

Här på bilden till vänster syns det där kabelslangarna går upp vid navigationsbordet, tre stycken, två för NMEA och en för VHF och annan kabel. De två NMEA går till pentryskåpet där en EmpirBus enhet skall sitta. Bilden till höger visar pentrybänken, två från navbordet och en som går till stuvfacket akter där den tredje EmpirBus enheten skall sitta.

Tack för idag pappa!

/Tobias

 

2 tankar kring ”Lite blandat, lucka, gångjärn och NMEA nätverk!

 1. Sven-Åke

  En del båtvarv använder olika färg på kabelslangen beroende på vad det går för kabel i slangen. Gäller väl främst att se vad som är 220V och vad som är 12V. Skulle ju kunna vara förnuftigt att skilja även på antennkablar o datakablar/signalkablar för Empirbussystemet.

  1. Meadiva Inläggsförfattare

   Godmorgon Sven-Åke!
   Som det är just nu går NMEA kabel i gråa och 12v i svart, vi har funderat på andra slangar till 220V men troligtvis kommer vi att märka ändarna med krympslang beroende på användningsområde.

   Pratade med Odelco på mässan om landström vilket gav oss en hel del nya tankar….mer om det i kväll!
   /T

Kommentarer är stängda.