Sittbänken i duschen

Tvingarna borta  Hyveln på sned

Efter att tagit bort alla tvingar så hyvlar jag ner kanten, ser till att vinkla hyveln inåt hela tiden och drar i långa drag längs kanten. Lyssnar hela tiden på hur hyveln skär, man brukar kunna höra om det händer något med fiberriktningen. I så fall får man testa från andra hållet.

IMG_4553  Inte helt igenom

En skarstens skrapa är bra att skrapa limrester med, blir den slö drar man bara ett par tag med en fin fil och den är som ny! Återigen (lite tjatigt kanske….) så jobbar jag med ett visst övermått på biten vilket gör att jag får ta fram linjalen och sänksågen får att renkapa. Denna gång gick det inte helt igenom  så den lilla japansågen fick ta det sista.

IMG_4556  IMG_4557

Skär ut teakplugg på ett band, anpassar man djupet så att det nästan går igenom så kan man låta pluggen sitta kvar när man slår i pluggen. Fördelen är den att man får fiberrikningen per automatik och en betydligt smidigare i knackning. Båtbyggaren här hemma har tagit det ett steg längre och monterat ett skär i pluggborret som rundar av topparna som gör det ännu smidigare, så får det bli om man skall lägga teakdäck någon gång….

Avknackad plugg  brett stämjärn gillar jag

Så har kan det se ut när man knackat i en plugg, efter en liten stund skär jag bort pluggen. Ett brett stämjärn gillar jag att använda, eftersom jag har använt pluggar med samma orientering tack vare att de sitter i hop lär man sig snabbt vilken fiberriktning som man skall skära med.

Snygg undersida  snygg ovansida

Lite slipning på pluggarna och sedan är det klart, blir helt ok tycker jag!

Bänk och durk på plats  Låsbeslag

Ganska nyfiken på hur det skall se ut på plats ger jag mig ut till båten och monterar upp det hela. För att låsa bänken funderar vi på något typ av beslag som gör det möjligt för oss att lätt ta loss den när vi skall städa, blir nog en vanlig skjutregel in i de rostfria plattorna.

IMG_4568

Avslutar dagen med att skära rent runt kanterna på luckan till gasboxen! Mer blev det inte idag då vi drabbats av lite mer sjuka i hemmet!

/Tobias