Segel beställda, tjohoo!!

Fick en offert från Albatross några timmar efter att han varit på plats igår, vi tittade på de olika alternativen och resonerade lite vilken duk vi skall välja. Bengt och Pär är helt övertygade om att vi skall gå på det som de på Albatross kallar för R1, vi känner oss dock mer som V1 seglare… eller som jag sa till Bengt idag, vi är nog det enda som inte passar in på vår båt…..så kan det gå när man väljer båt efter inredningens layout!

R1 är premium laminat och V1 är vävd premiumduk. V1 är ett utpräglat långfärdssegel med längre livslängd medan R1 är mer cruising/racing segel med lång livslängd.  Vi resonerade lite och kom väl fram till att den gång vi eventuellt skall i väg på långsegling så vill vi ju säkert ändå ha nya segel, det kanske blir lagom då det är dags att byta och då kan vi ta ett V1 ställ som passar bättre då!! Fram tills dess kan vi ju segla fort och ha kul då det verkar som vi har en snabb båt 🙂

Storseglet blir ca 44 kvm, focken 24 kvm samt en reacher på 66 kvm, allt på rulle för enkel hantering.

För att reda ut begreppen mer så kika gärna på Albatross hemsida, R1 eller V1

  

Vi har några val att göra nu, vi skall fundera på vilken färg vi vill ha på laminatet, grå eller vit, den vita går lite i gult. Den grå är skönare i solen då den inte lyser så starkt. Vi har ju funderat på grå sprayhood så det grå laminatet passar ju ihop! Till UV-skydd blir blir det troligtvis den grå på inrådan från Bengt.

Solskydd för rullarna när man ligger i hamn skall man ju ha, det förlänger livslängden och minskar slitaget. Det finns flera färger där med… det är ytterligare ett val att göra…

  

Så här ser den grå laminatduken ut, jag tycker egentligen inte att det är så speciellt snyggt, visade provbitarna för Viking Yachtings personal och de tyckte det var ”fräckt”.

Jag är alldeles för traditionell i min smak, segel skall vara vita…

/Tobias

23 tankar kring ”Segel beställda, tjohoo!!

 1. Jan Näsmark

  Hej,
  Köpte en R1 genua (1) till min Albin Delta i våras. Under sommaren segling från Stockholm upp till Höga kusten fick seglet verkligen bekänna färg. Underbart drag i seglet! Kommer till nästa säsong köpa ett nytt storsegel i samma material. Albatross var det loft som tog sig tid att diskutera mina behov på ett både seriöst och trevligt sätt.

  Lycka till!

 2. Meadiva Inläggsförfattare

  Hej
  Jag håller med dig, kollade runt lite på olika loft i Göteborg och Albatross lyssnade in och kom med ett förslag på segel. På andra ställen fick jag ingen diskussion alls vilket kändes trist då vi vill ha hjälp och support genom hela resan.

  Vilken färg på duken valde du?

  /Tobias

 3. Per-Anders

  Hej
  Lite nyfiken på vilken relativ vindvinkel du beräknas kunna ta med reachern och till vilken vindstyrka?
  Vid vilken punkt är det tänkt att den skotas?

  Hälsningar
  Per-Anders

  1. Meadiva Inläggsförfattare

   Hej
   Det är vi också nyfikna på, seglet är inte designat fullt ut ännu så vi får be att få återkomma när segelmakaren sagt sitt.

   Skotet kommer att gå in direkt på relingen vid vinschen men sedan skall det finnas en sugga på varje sida för att kunna trimma om skotpunkten!

   /Tobias

   1. Meadiva Inläggsförfattare

    Hej
    Nu har jag snackat med segelmakaren och han har inte några exakta siffror ännu men ungefär såhär tror han att det kommer funka.
    Mot vind 3-4 sekundmeter
    Halvvind 6-7
    Slör 10-11

    Det är inget extremt lättvindssegel utan ett som funkar på ”havet” som han säger!

    Kanske kommer det bättre siffror senare, återkommer då!
    /T

Kommentarer är stängda.