Värmesystemsritning

Har gjort en principskiss över vårt värmesystem. Ritar detta på fritiden mellan vakterna på jobbet. Jag funderar över nyttan av denna typ av dokumentation, det är ju ett papper som sannolikt kommer sitta i en pärm men sällan användas. Skall man göra ritningar över alla system blir det ju en hel del ritande, tiden finns men är det nödvändigt??

En liten förklaring till ventilerna i systemet ovan. De begränsar cirkulationen av varmt vatten från värmaren, detta göra att vi med stängda ventiler kan värma duschvattnet utan att få varmt ombord, bra för sommarperioden då man inte vill ha värmen i övriga båten!

 

/Tobias

15 tankar kring ”Värmesystemsritning

 1. Meadiva Inläggsförfattare

  Ja, visst är det knasigt men det är enda stället som vi på ett vettigt sätt kan placera en konvektor och få lite värme i pentrydelen, tanken är att vi skall försöka skärma den ifrån boxen så mycket som det bara går så det inte påverkar!

  /Tobias

 2. Cia och Magnus

  Tror du inte det blir varmt i pentryt ändå? Det är ju samma rum som salongen och man lagar ju en del mat på spisen. Vi räknar med att det ska fungera. Vår slang går från akterhytten genom pentryt vid genomföringarna och till salongsoffan. Vi tror att slangen ska avge så mycket värme att inte genomföringarna fryser om man ligger i vintertid men vi vet inte ännu hur det blir. Vår typ av värmare kan ju stå på hela vintern och hålla en basvärme i båten om den ligger i. Fungerar det inte kan man ju eftermontera.
  Cia

 3. Meadiva Inläggsförfattare

  Det tål att funderas på, vi hoppas ju kunna skapa ett bra klimat ombord under vintern och med det i bakhuvudet så kändes det som om man skulle behöva en konvektor där.

  Att eftermontera är ju ett alternativ om man gör förberedelser nu när det går. Kylboxen skall ju monteras ovanför vilket gör det svårt/omöjligt att komma åt under själva installationen. Vi har en lösning på hur man skall kunna göra vid eventuell service på just den konvektorn som sitter så knepigt monterad.

  Vi monterar in en värmepatron i systemet samt en diselvärmare så vi hoppas också på att det skall kunna hålla värmen under vintern. Vi har ju sällan sådana vintrar som vi haft det senaste här nere.

  /Tobias

 4. Reidar Stolt

  Att eftermontera element är inget kul då man har glykol i systemet.
  Skall inte värmeslangarna ha en isolerstrumpa?
  Fäste för slangarna fungerar bra med en liten träbit som limmas mot skrovet med sika sedan ett fäste för buntband som skruvas i träbiten.

  Har VV-beredaren dubbla slingor? En för motor och en för värmaren?

 5. Meadiva Inläggsförfattare

  Hej Reidar
  Vi tänker nog inte isolera värmeslangarna generellt då vi hoppas på att den ”spiller” lite värme som bara gör nytta, blir det problem så får vi isolera i efterhand.

  Angående fäste för slang så var det en bra idé, nu har jag dock köpt plastfästen som jag tror funkar bra. Har för avsikt att limma dom med Sika vi tillfälle, skall vänta med det tills systemet är helt klart.

  VVB har dubbla slingor är tanken så vi separerar motor och värmesystem, vi hoppas på viss värmeväxling ut i värmesystemet vi gång för maskin och tvärt om vi kalla temperaturer, kanske behövs det en extra cirkulationspump på maskinsidan så det kan cirkulera utan att motorn går.

  /Tobias, som jobbar natt i natt därav det snabba svaret!

Kommentarer är stängda.