Vattenpumpsfunderingar

Vi funderar vilka typer av vattenpumpar vi skall ha ombord. Vi vill två system, ett dricksvatten samt ett sjövatten. Sjövattenpumpen skall ge vatten i ankarbox för spolning av kätting samt däck. Dricksvattenspumpen skall ge tryck till pentry och toalett/dusch.

Vi diskuterade om vi är i behov av sötvattensdusch ute på aktern men kom fram till att vi inte använder det. Vi hade det ombord på Pärlan under vår långsegling förra året och den användes sparsamt då, mest till att duscha killarna. Har vi ingen dusch ute kommer vi nog dessutom spara lite vatten.

För att skapa lite redundans ombord tänker vi satsa på samma pump till bägge system. Skall vi på långsegling någon gång så kan vi skapa ett system där vi även kan få fram vatten utan ström ombord.

Pumpen är en varvtalsstyrd (på inrådan av Opera Divan) som ger 17 liter per minut. Det är en pump som inte kräver en ackumulatortank. Priset är kanske lite högre men tack vare att man slipper ackumulatortanken så jämnar det ut sig lite.

Lägger en beställning på dessa på måndag när de har öppnat igen.

/Tobias

 

 

12 tankar kring ”Vattenpumpsfunderingar

 1. Jan-Olof

  En bufferttank med membran o gasfylld ger färre cykler för pumpen o en mjukare driftform, då kan man ta sig ett glas eller tekok utan att pumpen startar varje gång. Säg att den har aktiv volym 0,5 i 1 lit. Mer behövs inte o är inte så skrymmande.

  Vad tror ni om att dra spolpumpens sjövatten även till pentriet? Vi har inget sjövatten där idag.

 2. Meadiva Inläggsförfattare

  Hej
  Den typ av pump som vi tänker oss är varvtalsstyrd vilket ger en väldigt lugn och tyst gång vid tappande av lite vatten. Den varvar upp om man behöver mycket vatten. OperaDivans erfarenhet är mycket god av dessa.

  Att ha sjövatten vi pentryt har vi alltid haft, suveränt att skölja disken i innan man diskar. Tyvärr fick vi förra året lite tillväxt av alger, eller något annat biologiskt som jag inte fattar som gav en doft av ruttet ägg. Detta har vi aldrig haft innan, vi hoppas att det är ett ostkustfenomen 😉
  /Tobias

 3. Cia och Magnus

  Vi har ett system med en mekanisk pump för sjövatten i pentryt och en elpump för färskvattnet. Skulle elen ta slut eller elpumpen gå sönder kan vi lätt ändra så vi kan pumpa färskvattnet med den mekaniska pumpen. Har också ett system med en bufferttank så att inte pumpen behöver starta bara för att man tar sig lite vatten mitt i natten tex. Hur det hel fungerar får vi snart veta. Magnus slåss just nu med kablarna
  Cia

 4. Meadiva Inläggsförfattare

  Hej
  Det var en smart lösning som ni har fixat, får fundera på den. Har ni någon spolpump på däck för ankarspel?
  Det där med att pumpen startar på natten är inte något problem med den typ av pump som vi tänkt, den kör på så låga varv så den hörs knappt om man spolar försiktigt. Pumpen kommer vi placera under soffan i salongen så normalt är det inte någon som har den under huvudet.

  Trycket i denna pumpen var inte så högt insåg jag när jag lusläste specen, det finns spolpumpar som ger bättre tryck. Det kanske är bra om man skall spola ankarkätting.

  /Tobias

 5. Andreas Hansson

  Vi bytte pumparna i vintras på Schack Matt (se vinterns inlägg på vår sida) och kör trycksatt trots samma typ av pump som du visar bilder på. Instämmer med tidigare kommentar att det är smidigare när pumparna inte går jämt.
  Ruttet ägg -doften finns i Stockholms skärgård också, i vårt fall kom den från en renssil i pentryt för sjövattensidan som konstant samlade på sig alger etc. Filtret bortplockat och nu kör vi endast Intag > Pump > Trycktank > Kran. Vi får se i sommar om även doften är borta efter modifieringarna.

  mvh Andreas, Schack Matt

 6. Per-Anders

  Hej!

  De är sååå gôtt med att kunna bli av med saltet efter att ha badat från båten. Att bada från aktern på Divan är ju så fint och bekvämt. Dushen där vid aktern skulle vi absolut inte vilja vara utan. Rekommenderas!

  // Per-Anders

 7. Cia och Magnus

  Hej!
  Vi har en spolpump med sjövatten som vi inte testat ännu.
  Sötvattensdusch på badbryggan skulle vi absolut inte vilja vara utan eftersom vi funderar på att segla i saltare vatten. Saltet förstör så mycket i en båt. Saker ärgar , rostar och dynorna drar åt sig fukt och blir omöjliga att torka. Tänk så skönt att kunna skölja av salt och sand från ungar och er själva när ni kommer tillbaka till båten med jollen efter en dag på stranden. Vi hade det problemet i förra båten som kom från Danmark. Ni måste väl ha samma problem på Marstrand?
  Cia och Magnus

 8. Fredrik

  Jag bytte ut den pump som var fabriksmonterad till en likadan som du planerar använda. Den fungerar perfekt, kan dock låta lite roligt när den varvtalsreglerar.
  Jag funderar på att sätta in den gamla pumpen som spolpump med sjövatten, men det som hindrar mig är att jag är orolig för luktproblem då det kan vara svårt/dyrt att ha difussionstät slang i hela spolsystemet. Saltvatten som står stilla en vecka i slangar luktar inte gôtt.
  Pumpen jag bytte ifrån vare även den en Jabsco, så det var mycket enkelt att byta. Så jag tror inte du måste ha samma pump för att kunna använda som reserv.

  /Fredrik

  1. Meadiva Inläggsförfattare

   Hej
   Att den låter roligt kan vi leva med 🙂 det kanske bara förgyller tillvaron…
   Det med lukten blev vi varse förra året då vi drabbades av det och det räckte med väldigt kort tid stillastående för att det skulle lukta skunk. Läste på maringuiden att man kan sätta en koppartråd i ledningen där vattnet står så skulle det ta bort problemet, har inte testat detta själv.
   Skulle det hjälpa med diffusionstät slang i systemet?
   //Tobias

 9. Meadiva Inläggsförfattare

  Lyssnar vi på den allmänna uppfattningen om dusch på badbryggan så skall vi nog omvärdera och sätta en där. Argumenten är bra så det blir säkert en dusch där nu!

  Tack för åsikterna, nyttan med bloggen blir uppenbar!
  /Tobias och Malin

 10. Pingback: Nästa system blir färskvatten | MeaDiva

Kommentarer är stängda.