Funderingar

Idag har jag satt upp resten av de liggunderlag som jag hade. Det räckte precis från fören till röstjärnen. Bakom röstjärnen får jag ett utrymme som jag inte når med liggunderlagen så där tänker jag försöka mig på att fylla med fogskum. En del luftspaltslister fick jag också monterat.

Periodvis hamnar jag i ett tänkarläge, detta uppkommer när jag funderar över kommande lösningar. Vi vill utnyttja hela utrymmet i toaletten för dusch/toa så vi vill hitta en alternativ placering av septiktanken. Det finns ett utrymme vid navigationsbordet som vi kan använda oss av, en uppskattning som jag gjort idag ger en tankvolym på ca 125 liter vilket känns mycket. Duschvattnet går direkt överbord via en hålltank i kölsvinet.

Det vi försakar med denna placering är möjligheten att sitta vid navigationsbordet. Vi tror dock inte att vi kommer använda det så som man gjort tidigare. Dagens navigationssystem som är totalt sammanslagna gör det ju möjligt att i större utsträckning än tidigare att stå ute och navigera. Att gå ner och sätta av positionen i ett överseglingskort en gång i timman kan man gör utan sittpall.

Vi får funderar vidare på detta, tips och åsikter mottages tacksamt.

En annan fundering som dök upp idag var hur skall elen dras…mycket kabel blir det och vi vill lägga kablarna i slang för det känns bättre. Har inte koll på hur varvet gör elsystemen i sina båtar så det blir väl att ringa till Kalev.

  

Vi har fått med en kabelstam och en anslutningsbox, de kablarna som kom med var inte förtennade vilket vi förstått att man bör använda sig av. Tidigare funderade vi på att dölja elpanelen för vi inte tycker det är så snyggt med en massa knappar i vardagsrummet. Den tanken fick ny fart idag när jag funderade på hur kabelslangen skall komma upp till centralen. Det är ont om plats. Vi får fundera på om man skall dela på panelen av utrymmesskäl, en del av panelen som man inte behöver komma åt varje dag skulle kunna placeras bakom dörren in till akterhytten. Det stjäl i så fall lite utrymme där men det borde funka. Kabelslangarna skulle sedan kunna dras därifrån ner i kölen och fram och akter efter behov. Nackdelen är att det ligger i maskinrummet där det alltid är trångt…

Det blir till att uppdatera våra planeringsskisser på elsystemet för att skapa en bild över hur mycket slang som går åt.

/Tobias

29 tankar kring ”Funderingar

 1. Martin Gustafsson

  Hej!
  Intressant att följa ert båtgygge!
  Min erfarenhet är att det är bra att kunna sitta vid navplatsen. Inte så mycket för navigationens skull utan för att det är en bra kontorsplats. Det är alltid en hel del som ska skrivas, donas och fixas med och det är skönt att inte behöva belamra salongsburdet med datorer, papper och pärmar.
  Sen tycker jag det är praktiskt att ha så mycket av strömbrytare, elkopplingar och apparater på samma ställe. Ofta när ström strular (och det gör den) är det många elprylar som är beroende av varandra och då är det skönt att inta behöva springa runt en massa i båten för att felsöka.
  Ser med spänning fram emot att föja ert bygge! Lycka till!
  Martin

  Svara
  1. Meadiva Inläggsförfattare

   Hej Martin
   Kul att du följer oss! Sittplats vid navbord är ju självklart bra men vi tror att vi kommer ha mer nytta av ytan som vi frigör i toaletten. Angående elpanelen så är det av utrymmesskäl som vi vill dela på den, det ger oss möjlighet till bättre struktur på elen.
   /Tobias

   Svara
 2. Stan

  Räkna med att det kommer att behövas plats för extra kabeldragning. Det kommer att finnas nya saker som eventuellt inte är uppfunna ännu som kommer kännas helt oumbärliga inom nåt år. Bygg för framtiden, ett dragsnöre i röret är aldrig fel. Räkna också med att båten kanske ska säljas nån gång i framtiden. För ovanliga lösningar med exempelvis elen kanske inte är poppis hos tilltänkta köpare.

  När det gäller nav bordet, så använder jag det i princip aldrig annat än till sjökortsförvaring.

  Svara
  1. Meadiva Inläggsförfattare

   Hej Stan
   Vi vill verkligen bygga för framtiden med ett konventionellt elsystem i båten. Ett sätt för oss att ge möjlighet att expandera systemet är ju att inte hamna i platsbrist från början och därav tanken på att dela på elpanelerna.

   Jag tror inte det är en helt ovanlig lösning att dela på elpanelerna.
   /Tobias

   Svara
 3. Andreas Hansson

  Jag är imponerad över ert projekt! Att ge sig på något dylikt är ett mycket omfattande jobb och kräver mycket tid. Se till att kolla i bakspegeln med jämna mellanrum på er egen blogg för att ge er själva en klapp på axeln och reflektera över vad man faktiskt uträttat. Man glömmer fort…

  Vi har bytt mycket av elsystemet på vår Diva 35:a från 1987. T.ex kabeln till givaren på dieseltanken, en vanlig kopparkabel som hade oxiderat så kraftigt att signalen inte gick fram alls. Av kabeln så var ca 50 cm så stel att den knappt gick att böja, jag fick klippa bort drygt en meter kabel och skarva på ny. Mao, använd riktig kabel så spar ni jobb i framtiden. Dessutom, köp MER kabel än vad ni tror det går åt, större mängd kabel är betydligt billigare per meter och det går åt mycket kabel för att det ska bli snygga (läs: funktionella) kabelstammar.

  Skyllermarks (http://www.skyllermarks.se) har mycket bra information på deras hemsida, det har hjälpt mig mycket på idéstadiet. Deras schema-modell med skiljerelä har vi modifierat på Schack Matt med en motorstyrd brytare och fått till en riktigt bra lösning för elen med utbyggnadsmöjligheter i framtiden.

  Ett råd på vägen, gör inte lösningarna för komplicerade, den enkla lösningen fungerar många gånger bättre.

  mvh
  Andreas

  Svara
 4. off white shoes

  I have to express my respect for your kindness supporting persons who need help on this important idea. Your very own commitment to passing the message up and down had been unbelievably practical and have specifically helped guys and women just like me to get to their dreams. Your personal helpful help entails a lot to me and much more to my office workers. Thanks a ton; from each one of us.

  Svara
 5. curry 7

  I would like to show my thanks to the writer just for rescuing me from this particular crisis. Just after checking through the search engines and coming across strategies which were not beneficial, I assumed my life was over. Existing without the strategies to the problems you’ve solved as a result of this post is a serious case, as well as ones that would have negatively damaged my entire career if I had not come across your web page. Your main skills and kindness in controlling every aspect was excellent. I’m not sure what I would have done if I had not discovered such a subject like this. I can at this moment relish my future. Thanks so much for the expert and result oriented help. I won’t hesitate to suggest your web page to any person who would need care on this problem.

  Svara
 6. yeezy

  I want to get across my gratitude for your kind-heartedness supporting visitors who must have guidance on that question. Your personal commitment to getting the solution all around had been remarkably productive and have continually allowed guys and women like me to reach their pursuits. Your warm and friendly suggestions signifies a whole lot a person like me and further more to my colleagues. With thanks; from each one of us.

  Svara
 7. air jordan

  Thank you so much for providing individuals with an extraordinarily spectacular opportunity to discover important secrets from this website. It’s always very awesome and also full of amusement for me personally and my office acquaintances to search your site at a minimum three times in a week to read the newest guidance you have got. Of course, I am just always happy considering the powerful inspiring ideas you serve. Some 2 facts on this page are certainly the best we have had.

  Svara
 8. yeezy boost 350

  I and also my guys came going through the good guidelines found on your web page and so quickly came up with an awful suspicion I had not thanked the web site owner for those techniques. Most of the men had been stimulated to read through them and have in effect pretty much been having fun with them. Appreciation for indeed being really considerate and for finding these kinds of useful useful guides millions of individuals are really needing to learn about. Our sincere apologies for not expressing gratitude to earlier.

  Svara
 9. golden goose sale

  I wish to show some thanks to this writer for rescuing me from this particular dilemma. As a result of exploring through the the web and coming across strategies which were not helpful, I was thinking my entire life was well over. Living without the presence of solutions to the issues you have solved by means of your report is a critical case, as well as ones that could have negatively damaged my career if I had not encountered your site. Your good know-how and kindness in maneuvering all things was helpful. I don’t know what I would’ve done if I hadn’t encountered such a point like this. It’s possible to at this time look forward to my future. Thanks very much for your expert and sensible guide. I won’t think twice to refer the blog to anyone who needs to have guidelines about this issue.

  Svara
 10. cheap jordans

  I simply needed to say thanks once more. I am not sure the things that I could possibly have sorted out in the absence of the tips contributed by you relating to my subject. This has been a very troublesome difficulty in my opinion, however , being able to see the very well-written fashion you handled that forced me to leap for joy. I’m thankful for your work and even expect you realize what a powerful job you have been providing instructing the rest using your web page. Most probably you’ve never come across any of us.

  Svara
 11. moncler jackets

  I not to mention my friends were actually reviewing the nice information and facts located on your site while immediately got a horrible suspicion I had not expressed respect to the web blog owner for those tips. Most of the people became for this reason glad to learn all of them and have in effect clearly been using these things. I appreciate you for genuinely so helpful and for picking this kind of helpful useful guides millions of individuals are really desirous to understand about. My honest regret for not expressing appreciation to you sooner.

  Svara
 12. off white outlet

  Needed to create you this tiny note so as to thank you over again over the amazing concepts you’ve shown here. It’s simply strangely generous with people like you to make openly just what a lot of folks would’ve offered for an ebook to generate some money for themselves, certainly considering that you might have tried it in case you wanted. The tricks also served to be a fantastic way to fully grasp that many people have similar dreams the same as mine to grasp way more with respect to this issue. I’m sure there are some more pleasurable instances in the future for individuals that scan your website.

  Svara
 13. kd 12

  I needed to post you the bit of remark so as to thank you so much as before over the magnificent concepts you’ve contributed in this case. This is so extremely generous with you to provide unhampered exactly what a lot of people might have offered for sale as an e book to get some profit on their own, even more so given that you might have done it if you ever decided. These tips additionally acted as the great way to recognize that many people have the same dreams just like my own to know the truth more with reference to this condition. I think there are several more pleasant sessions up front for folks who scan your blog post.

  Svara
 14. off white outlet

  I wish to express my thanks to you for bailing me out of this issue. Right after checking through the world wide web and obtaining views which are not beneficial, I figured my entire life was done. Existing devoid of the strategies to the issues you have sorted out all through the review is a serious case, and those which could have adversely affected my career if I hadn’t encountered the website. Your know-how and kindness in controlling a lot of stuff was very helpful. I am not sure what I would have done if I had not discovered such a step like this. It’s possible to at this time relish my future. Thanks a lot very much for your reliable and results-oriented help. I won’t think twice to recommend the sites to anybody who would like care about this matter.

  Svara
 15. off white hoodie outlet

  I must express my admiration for your kind-heartedness giving support to those individuals that need help on this important area. Your special commitment to passing the message all over turned out to be pretty helpful and have all the time helped somebody much like me to get to their desired goals. Your new insightful guideline denotes a whole lot a person like me and especially to my mates. Warm regards; from each one of us.

  Svara
 16. yeezy

  I must voice my respect for your generosity for people that need help with in this concern. Your special dedication to getting the solution up and down became unbelievably beneficial and have without exception empowered guys just like me to realize their goals. Your personal warm and helpful useful information denotes a whole lot to me and additionally to my office workers. Warm regards; from all of us.

  Svara
 17. hermes birkin bag

  I just wanted to write a simple word to thank you for all of the magnificent guidelines you are posting at this website. My rather long internet research has at the end been paid with brilliant insight to write about with my visitors. I would suppose that many of us readers actually are undeniably fortunate to live in a fine website with so many marvellous professionals with helpful suggestions. I feel quite blessed to have come across your entire website and look forward to many more cool minutes reading here. Thank you again for all the details.

  Svara
 18. yeezy supply

  I needed to post you this little observation to help say thanks a lot over again on the extraordinary suggestions you have provided in this article. It is simply shockingly generous of you to convey unreservedly precisely what many individuals could have offered as an e book to generate some bucks for themselves, precisely since you might have tried it in the event you desired. Those thoughts likewise served to be the good way to be certain that the rest have similar desire much like my very own to figure out lots more with regard to this problem. I think there are millions of more enjoyable moments ahead for folks who take a look at your website.

  Svara
 19. jordan 12

  I just wanted to jot down a small note to be able to thank you for those stunning facts you are showing on this site. My extended internet research has at the end of the day been recognized with beneficial facts and strategies to write about with my friends and family. I ’d admit that most of us readers actually are extremely endowed to dwell in a fine place with very many outstanding individuals with helpful techniques. I feel very much grateful to have used the web page and look forward to tons of more amazing times reading here. Thanks a lot once more for everything.

  Svara
 20. supreme

  My spouse and i were absolutely happy that Jordan could complete his researching while using the precious recommendations he got out of the web site. It is now and again perplexing to just continually be giving away tactics which people today might have been making money from. We really realize we have got you to appreciate for this. The specific illustrations you made, the easy web site navigation, the friendships you can assist to foster – it’s got all great, and it is assisting our son and us reckon that this theme is cool, which is truly serious. Thank you for the whole lot!

  Svara
 21. hermes handbags

  I’m writing to let you be aware of of the notable discovery my wife’s girl found reading your web page. She discovered such a lot of things, most notably how it is like to have an incredible coaching mindset to have men and women without problems understand chosen multifaceted topics. You undoubtedly exceeded readers’ desires. Thank you for coming up with such informative, healthy, explanatory not to mention cool thoughts on your topic to Jane.

  Svara
 22. supreme clothing

  Thanks a lot for providing individuals with an extraordinarily memorable possiblity to check tips from this blog. It is often so good and also stuffed with amusement for me personally and my office peers to visit the blog nearly three times in one week to see the fresh things you will have. And definitely, I’m just at all times pleased considering the awesome pointers you give. Some 4 tips in this article are undeniably the most effective I have had.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *