Däverten klar, monterad och välanvänd under sommaren.

img_3599 img_3603

För att montera dävertarna har vi gjort en platta under och en över. För att den undre skall få bra stöd fyller vi hålrummen ovan med glasfiberspackel.  Den övre fästplattan monteras permanent med mjukfog under.

img_3604 img_3609

Mycket klet kommer ut och vi väntar med att ta bort det tills det har hårdnat. Nu är plattorna på plats och däverten kan bultas i plattan. Vi har valt att göra på detta sätt för vi inser att det är stor risk att vi seglar på eller blir påseglade och då kan vi förhållandevis enkelt montera bort dävertarna och ta de med till verkstad för reparation. Konstruktionen är även sådan att vi vid en sådan händelse förhoppningsvis skall slippa strukturella skador på skrovet, infästningen i däck är trebent och vi tänker oss att rören viker sig precis ovan punkten där de går ihop.

img_3625

Den trebenta konstruktionen ger en skön sittplats, Malin gör tummen upp!

img_3610 img_3628

Vi är nöjda med designen, behöver göra justeringar i infästningarna för hisstaljorna men efter ett tag så hittar vi rätt läge och Niklas på Nilu Rostfritt fäster det permanent.

img_4168 img_3967

Dävertarna är provade både i hårt och fint väder. Det fungerar precis så bra som vi hoppats på och det är väldigt smidigt att sjösätta. Båten hänger med motorn på och totalvikten är kanske 60 kg, vi behöver utveckla sjösurrningarna lite men i övrigt är vi mycket nöjda.

//Tobias