220 v system och elfel, eller hur skall det egentligen vara??

IMG_6225 IMG_6279

Pappa drar stommen till 220 voltsystemet, ibland blir…

IMG_6276 IMG_6277

…det trångt! Här är det eluttaget till varmvattenberedaren som monteras.

IMG_6285 IMG_6284

Här sitter det på plats, lite lockade att sätta i sladden men då bränner vi värmeelementet vi driftstart 🙂 Till elpatronen i förpiken har vi gjort en specialare på inrådan av OperaDivan, vi har lagt in en ”fast” förlängningskabel där vi kan mata enbart den från ett separat elintag i akterstuven.

IMG_6282 IMG_6281

Vi har även funderat lite på var USB laddar uttaget i förpiken skall sitta. Det blir nog i akterkant inuti lådan vid garderoben.

IMG_6230

Malin har lagat min arbetströja idag, tack!

IMG_6231 IMG_6233

För att kunna koppla landströmen så måste vi få klart centralen. Akrylplasten behöver justeras lite så jag tejpar runt och ritar på hur det skall bli. Sågar sedan och dövar kanterna och lådan är…

IMG_6269 IMG_6270

…redo för lackning! Säkringarna skyddas med en trasa! Kör med vanlig enkomponents lack av praktiska skäl, det blir nog tillräckligt bra! (helst skulle jag vilja ha polyureatanlacken som varvet använder men den är tvåkomponent och lite bökigare för så här lite)

Tack pappa för att du driver bygget framåt, själv känns det bara som jag står och stampar och kommer ingenstans!

/Tobias

P.S Elfelet var verkligen märkligt! Vi upptäckte plötsligt (jag råkade trycka till på startknappen…) att motors startpanel var strömsatt trots att huvudbrytarna  var avslagna (förbrukar och startbatteri)! Först trodde vi att det var fel på själva brytaren men när vi mätte upp den så visar det sig att den var hel. Vi kopplar av en kabel i taget från elsystemet och fattar noll! Tillslut så återstår bara en liten klen gul sensorkabel från generatorn som är kopplad på förbrukarbatterierna! När vi lyfter loss den så upphör felet och vi inser att motorsystemet blivit strömsatt ”bakvägen” genom den kabeln. Det hade ju aldrig gått att starta motorn på den klena kabeln men det räckte till att strömsätta panelen! Nu skall vi bara ta reda på var den gula sensorkabeln egentligen skall sitta 🙂