Styrpiedestal, ratt, belysningslist och besök ombord!

IMG_4091 IMG_4092

Vi har haft god hjälp idag, både pappa och svärfar har varit i gång ombord. Själv har jag mest skrotat runt med diverse besök och sett upptagen ut….lite sliten efter en jobbrunda så det har passat bra! Det svärfar hade tänkt göra var det inte klart för så vi fick hitta på något annat. Styrpiedestalen behöver komma på plats, vi bär fram lådan från ”lagret” i vardagsrummet och börjar kika på grejerna. Det är en Jefa styrning med länkarmsstyrning som varvet skickat med oss. Efter ett tag börjar vi greppa vad som är vad och hur det är tänkt.

IMG_4093 IMG_4100

Svärfar tejpar upp borrmallen och skrider till verket. Strax efter kan vi sätta dit den och en lång rad…

IMG_4099 IMG_4101

..teststyrningar genomförs, jag tror att alla som svängde på ratten drömde sig bort ett tag…

IMG_4108 IMG_4096

…till en god slör i 10 knop eller så 🙂

IMG_4104 IMG_4105

Fram på eftermiddagen så var det även dags för mig att försöka göra något vettigt…belysningslisten till salongen står på tur. Det är en speciallist som skall vara både belysning och ”taklist” i samma. Jag sågar ett spår i änden på ämnet för att underlätta i fräsningen. Ställer in fräsen och kör sedan igång…..

IMG_4107 IMG_4109

…och det krävs fyra vändor innan led-slangen passar ordentligt i spåret. Fräser en gång och ändevänder sedan biten och fräser igen, får på så vis spåret i mitten. Det krävs även en justering i höjd innan det funkar med slangen i.

IMG_4110 IMG_4112

Många skisser blir det!

IMG_4113 IMG_4115

Det är fyra ställen i salongen som skall ha dessa lister! Nästa steg är att göra listen för takskivan, där fräser jag ut en hålkärl och snedsågar biten till rätt mått (se bilder nedan)

IMG_4117 IMG_4118

Eftersom skrovet svänger så behöver jag limma listerna i en böj. För att underlätta böjningen gör jag listen i två delar som jag tänker limma ihop. I limningen skall ju bitarna pressas ihop och i rätt böj efter skrovet så jag sågar ett spår i vardera bitarna som jag sätter en lös fjäder i för att underlätta fixeringen vid limning. Det glider ju inte i höjdled nu.

IMG_4119 IMG_4120

Nu ligger bitarna redo för limning i verkstan, i morgon skall jag malla av böjen och limma listerna.

IMG_4102 IMG_4095

Idag har varit en dag full av besök, passat mig utmärkt som jag nämnt tidigare!

IMG_4090

Tack för alla glada tillrop, välkomna tillbaka ombord!

/Tobias