En leverans, lite vedproduktion samt en del hål i skrovet!

IMG_6164  IMG_6165

Dagen börjar med ett samtal från Niklas som meddelar att han har vår septiktank lastad och klar för leverans och undrar om vi vill ha den hemkörd vilket man inte kan tacka nej till. Tanken ser fin ut och det är nästan synd att den skall byggas in 😉

På bilden till höger ser vi utloppen från tanken, vi har valt att göra två, ett till däck och ett överbord för att inte behöva komma ihåg att öppna några ventiler.

IMG_6167

Såhär ser det ut på toppen av tanken.  Det grövre röret är tilloppet, det mindre är avluftningen och i mitten sitter tankgivaren (här pluggad för provtryckning). Anledningen till att vi placerat allt i manluckan är att vi vill ha så stor tank som möjligt och som det är gjort nu kan vi montera manluckan efter att tanken kommit in i sitt utrymme bakom toaletten.

IMG_6170  IMG_6172

Pappa fortsätter med håltagning ombord. Märker ut efter sågmall och borrar sedan ett kontrollhål i mitten….

IMG_6173  IMG_6174

…och börjar sedan såga. Tejpen täcker hela ytan som sticksågen kommer i kontakt med för att förhindra skador på skrovet. Det är knappt att bladet når igenom men efter….

IMG_6175  IMG_6176

….en del sågande och trixande så var det klart och plötsligt har vi utsikt från båten.

IMG_6179

Här syns ett ”hål” och onekligen är det tjockt och var vi än borrar/sågar hittar vi inga tendenser till slarv, allt är mättat ordentligt och inga tecken delaminerings problem.

IMG_6168  IMG_6182

Jaha, då kommer vi till vedproduktionen….jag har haft oflyt idag och gjort en del tabbar som resulterat i tändved inför kommande vinter. Men trägen vinner och tillslut började det släppa och arbetet gick frammåt.

På bilden till vänster sågar jag bort falsen på baksidan för plastningen på skottet, här får man tänka sig för så man inte får kast i sågen. Jag tycker att det känns tryggare med stöd av splitterkniven. På bilden till höger återstår slipning och fräsning av kanten på  listen men det tar jag alltid sist när det är helt klar.

IMG_6181  IMG_6183

Här syns listerna i lillhytten, de behöver vara lite grövre än i akterhytten då plastningen här går längre ut på skottet.

IMG_6184  IMG_6185

Nästa snickeri i lillhytten är toppen på garderoben. Jag fick sågat till skivan och ta fram listen som skall passas in runt kanten men sedan var det slut för idag!

/Tobias