Innertak till akterhytten

IMG_5623  IMG_5624

Garneringen som jag tog med mig hem i går slipade jag idag, det tar en bra stund att gå över alla bitarna. Slipar två i taget och drar sedan med ett vikt sandpapper i fräsningen för att ta bort det trä som rest sig.

IMG_5650

Blåser av bitarna och lägger sedan bitarna åt sidan.

IMG_5626  IMG_5627

Efter en god lunch på Berget så går jag ombord och fortsätter arbetet i akterhytten. Bänkdräneringen i sittbrunnen skall isoleras med ett liggunderlag så vi slipper kondens på ytan. Köpte ett kontaktlim häromdagen som jag tänkt använda men attans vad det luktade….

IMG_5628  IMG_5629

…så det var skönt att ta på sig masken. Liggerunderlaget var lätt att forma efter rännan…

IMG_5630

….och bara att trycka dit.

IMG_5635  IMG_5637

Nästa steg är innertaket där jag skapar en mall med hjälp av gamla sjökort. Många små bitar tejpas ihop till en mall.

IMG_5638

Mallen sågas ut och hyvlas in på plats så det blir lite luft runt om så det även skall funka med innertaksmatta.

IMG_5640  IMG_5641

Kvällen ägnas åt att klä skivan, nu har jag bytt till förklistrad matta så det är inget problem med lim. Klipper ut en stycke som är ca 4-5 cm bredare än skivan för att kunna vika runt på ett bra sätt.

IMG_5643  IMG_5644

Testar att skära genom skyddspappen med en vass kniv för att på så sätt minska risken för att det skall klistra fast på fel ställe. Vi hjälps sedan åt och tar en bit i taget, det går inte att gå tillbaka och justera så man har bara en chans.

IMG_5646  IMG_5647

Vet inte om vi uppfinner hjulet igen men vi klurar lite på hur vi skall göra hörnen på ett bra sätt. Klipper enligt bilden och tycker att det funkar ganska bra.

IMG_5649

Nu är skivan klar men klockan är kvällen så jag får vänta tills i morgon med att testa den på plats.

Glad Påsk på er alla läsare!

/Tobias

10 tankar kring ”Innertak till akterhytten

 1. Reidar Stolt

  Hej Tobias!
  Skrattade nu på morgonen då jag läste din blogg. Läser dagligen.

  Jag stod själv i går hela dagen och limmade takmatta. Har jobbat med skivorna under några veckor. De gamla fick tjäna som mallar med vissa justeringar. Jag har också funderat länge på hur skarven mellan skivorna och listen skulle utformas. Sneglade naturligtvis på hur du gjorde. Tjuvtittade på mässan på HR, Linjett och Arcona men gjorde till slut en egen lösning där listen blir nedsänkt (upphöjd) i taket.

  Alla skivor som skall ha kant med list sågades i 45gr. En tunn remsa 4mm plywood Limmades under kanten med 18mm utstick. På detta vis får man en försänkning mellan skivorna där listen hamnar.

  Nu till takmattan. Jag valde också matta med tejp. Lite dyrare men otroligt smidigt. Köpte även kontaktlim för att lägga i min fals och på baksidan där omviket hamnar. Limmet behövdes inte. Mattan fäster bra ändå.
  Vi började med metoden som Östersjökompaniet tipsade om, att lägga mattan med klistret upp och sedan bara lägga ner skivan. Sedan övergick vi till din metod att föra på mattan uppifrån.
  Men…
  ..vi gjorde ett misstag. Vi klippte ut hål för en ventil i förväg. Sedan drog sig mattan lite och vi fick tänja lite på galonet för att passa efter kanten. Detta gjorde att det förklippta hålet inte stämde riktigt med hålet i skivan.

  Jag tänkte på detta när jag såg ditt förklippta hörn. Bättre att klistra först och klippa sedan. Lite kladdigare på saxen men då vet man var hörnet hamnar.

  Sedan såg jag att du också har massa veck och mönster i galonet. Vi undrar om det försvinner efter en tid?

  Nu ner till garaget. Tre långa skivor kvar och två små under winscharna.

  / Reidar

  1. Meadiva Inläggsförfattare

   Hej
   Fann denna kommentaren ibland skräpposten därav sent svar, vet inte varför den hamnat där, sorry!
   Kul att du läser och förhoppningsvis har lite nytta av det vi skriver.
   På bilderna där vi klipper hörnet är skivan redan limmad och då återstår bara kanterna. Vi skar i skyddspappen innnan och sparade kanten för att inte få ofrivillig klistring under tiden vi jobbar.

   /Tobias

Kommentarer är stängda.