Tips från Vindfamne

Vi har spacklat lite med polyester och microballonger med lite varierat resultat, i somras funkade det bättre men nu klibbar i pappret så det går inte att slipa det hela på ett bra sätt. Har sedan ett längre tag följt ett par som bygger sin egna båt efter egen design. De jobbar mycket i plast så jag tänkte att de kanske har erfarenhet av vårt problem. Mailar en fråga till dom hur de brukar göra sitt spackel och får följande svar:

Hej!

Vi gör vårt spackel av

1/3 topcoat

2/3 polyester

Detta blandas och sen blandar vi i microballonger och aerosil (här kan man själv välja blandningen från 50-50 till 1/3 Arosil och 2/3 microballonger – konsistensen blir lite olika beroende på denna blandning) till lagom konsistens.

Aerosil köpte vi första gången på Jaraplast och då hällde de upp lite i en spann. Numera står det en hel säck i verkstan. Vi har haft samma problem med att det klibbar. Efter konsultation fick vi veta att vi nog haft lite för lite härdare, eller så var ytorna för kalla eller var lokalen för sval. Vår expert meddelade att det ”SKA INTE KLADDA”! Är det 20 grader varmt ska du inte ha mer än 10-20 min. på dig att använda upp spacklet.

J-O brukar ha en rejäl mängd färdigblandad smet i en spann och sen tar han det han behöver på en masonitskiva och gör en lite grop i mitten i vilken han häller härdare( betydligt mer än de 1-2 % som man normalt har). Blanda och klart att använda.

 Hoppas att våra erfarenheter kan vara till hjälp. Vi har ju rätt stora ytor som ska spacklas så vi vill ju inte ha det där klibbiga. Vi har några olika ”långklossar” som vi limmar sandpapper på för att få en jämn kurva och yta. Funkar bra.

 Lycka till!

Ann och J-O

Mailade och frågade om det var okej att lägga ut det här och fick klartecken på det!

i34549438._szw440h440_  i36323106._szw440h440_

Bilderna ovan är från Vindfamnes hemsida som ni finner här eller på länksidan ovan.

Får passa på att tacka för tipset och hoppas nu att andra kanske kan ha nytta av detta också.

/Tobias