Arbetet ombord inställt pga VAB och lite el på kvällen

I natt har vår Elis inte mått så bra, någon form av kräksjuka har kommit på besök. Dagens arbeten ombord fick ställas in tills vidare, dagen har ägnats åt LasseMaja spel och lego tåg. Men däremellan har jag gjort en  massa administrativa grejer som också behöver göras.

Pratat med en massa personer i telefon, skickat efter varuprover på kabelmärknig, lucklås, snackat med tillverkare av lack och dess levernatörer. Verkar svårt att få tag i Becker Acroma TM 1512-0025…..ringt Bernt om diverse, trevligt som alltid med våra diskussioner, maliat Kalev, mailat med EmpirBus Henrik angående lite av varje! Fick ett mail från honom där de meddelar lite uppdateringar i programvaran, nedan saxat ur det

Finns spännande uppdateringar i den. Tex kan du konfigurera timräknare som kan ge signal efter förinställd tid. Tex indikera när en pump gått X tid = dag satt byta filter, en lanterna varit tänd X tid = byt lampa för att förekomma (gäller inte LED förstås J) osv. Räknad tid behålls även när spänningen bryts.

Om du har en funktion typ länspump som du aktiverat i ”Auto” läge så kan den konfigureras att ”komma ihåg” att den var på även om batteriet går tomt (landströmmen försvinner) och spänningen kommer tillbaks (landström kommer tillbaks).

Displayen (de tre siffrorna på varje DCM) kan användas för att visa valfri information. Tex volt om man vill det.

Om man har en NMEA 2000 GPS på bussen så kan konfigurera att man får en signal när båten förflyttat sig mer än X meter från det att man aktiverat funktion. Om man tex ankrat och man driver iväg.

Spännande funktioner som vi kan använda oss av, skall bli spännande att sätta det systemet i drift!

IMG_2940

Nu i kväll har jag påbörjat ett grov elschema som vi skall ha för planering av kabelstammarnas dragning. Ritat upp en principskiss på Divans layout och börjat rita in alla elprylar, många blir det men jag tror att vi kommer ha nytta av en liten planering.

Nu hoppas vi på en god natts sömn!

/Tobias