Städning och funderingar kring sprutlackningsbox

Såhär i sviterna efter en magsjuka gör jag inte många knop, har med hjälp av pappa städat ordentligt i både verkstan och angränsade målarverksta! Har ju funderingar kring hur vi skall skapa oss bra förutsättningar för att kunna sprutlacka våra interiördelar.

  

Vi tänker oss lite såhär, en konstruktion i masonit förstärkt med läkt i kanterna som bildar väggar och tak. Som utsugsfläkt i bakkant tänker vi oss den gamla köksfläkten vi använder ombord vid plastning kopplad till fönstret så ångorna kommer ut. Vi får helt enkelt test om det kan fungera!

Alla tips och erfarenheter mottages tacksamt då detta är helt ny mark för mig! Är vi på rätt väg??

För att veta hur många skivor som går åt så gjorde jag utifrån Sketchupmodellen en enkel kapmall, dvs jag lägger ut bitarna på skivor så ser jag hur de passar ihop!

/Tobias

 

16 tankar kring ”Städning och funderingar kring sprutlackningsbox

 1. Pelle

  Principen med en köksfläkt som suger ut ångor från lackstället fungerar nog i sig rätt bra. En köksfläkt är väl någorlunda – flödet är bra – vet inte hur gnistsäker den är (det blir förvånansvärt mycket färgdimma när man sprutlackar)..

  Men – du hindrar inte inkommande damm… När jag fick för mig att lacka en bil i garaget och började läsa lite om lackering/lackboxar så var något av det första jag läste om var att man bör ha övertryck med filtrerad till-luft för att inte suga till sig damm.. Köpte då två fläktar på ~200m³/h och körde en in och en ut… Luftmängden var inte ens i närheten så jag satte båda dom för frånluft och en ny 440m³ för tilluft.. Med steglös reglering – då kan jag dessutom köra bara en frånluftfläkt om jag vill och reducera flödet in vilket är kanon om man bara ska pensla lite topcoat eller plasta något mindre (typ batterihyllan)..

  Påstår Pelle

  1. Meadiva Inläggsförfattare

   Hej
   Tackar för input, vad har du för fläktar?
   Inkommande damm, vi har en skortstenspipa som kan ge mig frisk luft in i rummet och ett filter på det borde kanske göra lite nytta. Övertryck vill jag undvika för att minimera de ångor som går upp i huset! Alternativt övertryck runt sprutboxen och kraftigt undertryck utanför….om man kan lyckas med det!
   /Tobias

 2. Thomas S

  Hej snickarn
  Ser ut som det går på räls för er, roligt att följa.
  Nu slog du an en ton som råkar ligger högt upp på min projekt lista, att ordna någon form av sprut box. Har själv gått i dessa tankar en tid nu.
  En tråd som du kan läsa (som tyvärr inte kommer fram till så mycket är denna)

  Vad Pelle skriver i avseende på gnist säker fläkt har jag förstått är A och O. och mina förfrågningar hos dom som säljer billigare spånsugar (vilka hade varit perfekta för detta) säger mig att spånsugar är inte gnistsäkra, skit! där rök en bra ide. Nästa ide är som ovan en köksfläkt men ärligt, de köks fläktar jag sett orkar knappt suga ut matos, tror inte dom räcker till för sprut dimman som blir (kör du konventionell eller lågtryck?). Har sett att Felder har kommit med en nyhet i år, en sputbox/vägg men dom vill ha 28 puppar så den iden går inte för mig i alla fall. Ok, låt säga att du hittar en fläkt som är gnist säker. Din skiss fungerar nog ok, men du behöver ett utrymme som du kan styra till luften till, min plan är min källare (ett rum i den) där kommer jag att skärma av rummet mot resten av källaren, sen göra en noggrann städning (vi pratar tok städa) därefter sätta in en ventil i källarfönstret med filter på, på så sätt tar man in bara ”ren” luft. Då slipper man dessutom ”över/under tryck” problematiken. I bakväggen på din ”box” sitter utsuget, framför den behöver du nu en två stegs filter, ett grov filter i veckat papper, bakom det ett fin filter i polyester, dessa finns att köpa färdiga (kanske här: . Som sagt, nyckeln är att hitta en gnist säker fläkt som suger tillräckligt, resten är egentligen peanuts.

  1. Meadiva Inläggsförfattare

   Fläkten är ett mysterium, jag vilar lite på hanen och låter det mogna i huvudet lite. Går vidare i bygget så får vi se hur vi gör. Vad gällande spruta vet jag inte vad vi skall köra med men det kommer…
   /Tobias

  1. Meadiva Inläggsförfattare

   Ja, hoppsan så det kan gå men budskapet är där och det är ju det viktigaste 😉
   /Tobias

 3. Pingback: Lackbås, första kopplingen ombord samt lite luckfunderingar | MeaDiva

Kommentarer är stängda.