Vattensystem och lite el

Har kopplat på slangen till färskvattensystemet idag, det blir slang från tanken och till pumpen. På trycksidan bygger vi vidare med alupex rör och klämkopplingar. Har förberett med hål genom de skott som vi skall passera igenom. Det blir en del hål även för detta system, dock inte så många som till värmen….

  

Borrade även för påfyllnadsslangen idag, insåg jag att jag skulle gjort något annorlunda med värmen då det blir lite konflik om platsen. Det får kanske bli en justering, får sova på saken!

Har idag pratat med Empirbus och lagt en beställning på deras grejer, de skickas direkt så de lämnade lagret idag. Det kommer bli en bra lösning för oss. Fick lite tips från Henrik på Trigentic, som jag fattat det är han mannen bakom systemet. Nedan beskriver han olika funktioner som man kan skapa i systemet.

Saxat ur ett mail jag fick!

1. Länspump

– anslut givare på en ingång och pump på en utgång på samma enhet. Anledningen att de bör vara på samma enhet är att man då kan nyttja en säkerhetsfunktion som heter ”limp home mode”. Skulle NMEA2000 bussen fallera så märker enheten detta och går in i sitt nödmode ”limp home.” Innebär att man har programmerat att pumpen direkt ”lyssnar” på givaren utan att bry sig om strömbrytaren manuell/autoför pumpen som mycket väl kan sitta på en annan enhet.

– man kan sätta ett larm i systemet. Om länspumpen gått i mer än tex 4 minuter (tiden är givetvis helt valfri) larma med belysning ombord, summer eller skicka ett sms via GSM telefonen

– använd tidsfördröjningar. Nivågivaren måste vara hög i tex 20 sek innan pumpen startar. Då slipper man tjuvstarter om båten gungar till. Samma för avstängning, pumpen fortsätter att gå tex 20sek efter att nivågivaren återgått till ”inget vatten” nivå. Då vet du att pumpen tömmer helt i kölsvinet även om givaren sitter monterad en bit upp

– varje gång du slår på tändningen, låt pumpen gå tex 10sek för att skicka ut vatten som eventuellt finns. Behöver kanske inte vara helt bra för det kan också innebära att man aldrig ser ett litet läckage som man annars hade sett.

 

2. Tankgivare

– om tankgivaren är ansluten till en ingång kan du enkelt visa dessa i din navigator. Signalen som kommer in i NXT enheten kan nämligen skickas ut direkt på NMEA 2000 bussen. De flesta navigatorersamt repeater instrument har denna funktionen. Väldigt enkelt

– om tankgivaren går in i NXT enheten kan du där skala om den och skapa en linjär signal utifrån den olinjära signal som kommer ifrån tankgivaren pga att tanken troligen ej är fyrkantig. Först gången du fyller tanken så skriver du helt enkelt upp de värden som du läser ur den och sen sätter du det i en tabell som omvandlar till det korrekta värdet som sen skickas ut på bussen. Tex, fyll på 10liter – läs av värdet i vårat program som då kanske är tex 3 och skriv ned det, fyll på 10lit till – läs av värdet igen som då kanske är tex 9 och skriv ned det osv. När tanken är full så fyller man i tabellen. 3 = 10lit, 9 = 20lit osv osv.

– du kan sätta larm eller indikeringar när du har låg nivå. Likaså kan du lägga hög nivå larm så att när tankgivaren når 97% så kan du göra 3st korta tut o hornet. När du när 98% gör du 5st korta tut osv. Då slipper man bunkra över och söla ned.

 

3. Tempgivare

–  De är små grejor som bara kostar några kronor. Ansluts på en ingång och sen kan du presentera dess värde på tex navigatorn igen. Även detta finns i de flesta navigatorer och repeater instrument. Innetemp, utetemp, osv

– värmesystem, använd en tempgivare för att mäta tempen och så kan man programmera så att systemet öppnar/stänger en ventil. Startar/stoppar en pump osv. Möjligheterna finns så det kan vara bra att veta att du kan använda det direkt ifrån systemet.

 

4. Spänningsmätning

– enheten kan mäta spänningen som är på pluskabeln som är spänningsmatar en NXT enhet. Du behöver mao inte använda en separat kanal för att mäta tex batterispänning. Samma här även denna kan skickas ut på NMEA 2000 nätet så att du kan läsa upp det i navigator/repeaterinstrument.

– vi låg spänning kan du få funktionen att de förbrukare som du valt ut stängs av. Sen behöver de inte blockeras utan man gör bara en ”stäng av ” och vill du då så kan du tända belysningen eller starta utrustningen som stängts av. Enkla funktioner som skyddar ditt batterisystem

 

5. GSM

– om du matar kylet från en enhet så kan du enkelt starta det via GSM

– allt som finns anslutet till EmpirBus systemet kan du styra via GSM likaväl som att du kan få informationen till din GSM. tex tanknivåer, temp etc etc

– larm, du kan larma om du anslutit IR-deckare och magnetsvitchar

 

6. Larm

– finns inbyggt i EmpirBus systemet. Bara att ansluta IR-deckare, magnetswitchar, siren etc så programmerar man själva inbrottslarmfunktionen. Sen om larmet går så väljer du själv vad du vill ska ske. Tända all belysning och blinka med, blockera den så att det ej går att starta osv. Här är det din fantasi som sätter gränsen.

 

7. Strömbrytare

– tänk på att använda pulsströmbrytare så ofta som möjligt. Om man vill se i strömbrytaren om funktionen är till eller från så kan man ha en indikering i den.

– det finns en specialfunktion på varje kanal som kallas multiswitch. Innebär attt du kan ansluta upp till 4st mekaniska switchar på en ingång. Smidigt om du tex har belysningsknappar som är dubble eller sitter bredvid varandra. Då räcker det men en två ledare för fyra styck knappar.

 

8. Dimmer

– finns på alla kanaler så all belysning som du ansluter kan du dimma

 

9. Timer funktioner

– fläkt på toalett ska gå tex 5min efter att ljuset släcks

– om belysning tänts så släcks den efter tex 10min (garderobsbelysning, stuvutrymme etc) och sen måste man tända den igen

– beröringsfunktioner, en knapp måste hållas inne i tex 3sek innan den ger funktion

– ”gå hem” funktion. Tänd belysning i mast när du lämnar båten och så lyser den i 10minuter och sen släcks den själv

– listan kan göras lång 🙂

 

10. Smarta funktioner

– använd IR-deckarna som rörelsegivare när larmet inte är på. När man kommer till ett utrymme så tänts det automatiskt. Likaväl så släcks det om ingen rört sig på tex 10minuter

– anslut en ljussensor, när det är mörkt ute (nivån väljer du själv) så kommer rörelsedeckarna ovan endast att tända belysningen på 10%. Då fördärvar man inte mörkerseendet. Trycker man däremot på strömbrytaren på skottet så tänds och släcks det med 100%. Så vida man inte väljer att dimma med den….

 

Nu tar jag kväll men ovan har du 10st idéer att lura på. Och listan kan göras längre, begränsningen är troligen dina idéer mer än systemet.

Det verkar vara ett helt magiskt system, skall verkligen bli roligt att montera och skapa funktionerna. Det blir till att lära nytt!!

/Tobias