En värmesystems fundering

Vi har idag beslutat oss för att starta med att göra värmesystemet. Det behöver ensas upp i huvudet på mig, det känns omöjligt att tänka på allt samtidigt. Jag blir lite frånvarande i vardagen som en följd av detta och det funkar inte i längden.

Surfat runt en massa för att skapa en grund att fatta beslut på, det är inte lätt då det är svårt att hitta fakta som är begripliga. Hjertmans säger i sin katalog att man inte bör blanda koppar och aluminium på grund av risken för korrosion i ett värmesystem. Vad är det som händer, kan man motverka det på något sätt är frågor som vi söker svar på.

Det systemet vi vill bygga i båten är svårt att skapa om man inte kan blanda olika leverantörers produkter t.ex.. koppardelar i rören, aluminium i konvektorer mm.  Vi vill ha möjligheten till att löda kopparskarvar då det är ett ganska billigt och bra sätt att skapa förgreningar i systemet.

Någon som har kunskap om följande får gärna hör av sig

 1. Vad händer om man blandar koppar och aluminium i samma rörsytem?
 2. Var köper man med fördel konvektorer? Oväntade leverantörer mottages tacksamt!
 3. Var köper man slang?

Tacksam för alla råd och tips.

/Tobias-som funderar mycket…

39 tankar kring ”En värmesystems fundering

 1. Cia och Magnus

  Vi har blandat koppar och aluminium efter en del funderingar och många åsikter från andra. Teoretiskt är det naturligtvis inte bra (korrison) men när man i praktiken sett alla dessa värmesystem med blandade material som fungerat i årtionden kan vi inte se att det kan vara någon större fara. Det är i stort sett omöjligt att hitta delar utan att behöva blanda också vilket talar för att det faktiskt fungerar.
  I vårt system har vi blandat delar från Glembring och Alde som båda har gummislangar och konvektorer men det finns säkert flera.
  Ta en sak i taget Tobias (och Malin). Man kan gå in i väggen för mindre om man vill göra allt på en gång hur kul det än är. Hjärnan kokar av alla möjligheter. Vi ville ha allt på plats på en gång vilket inte var så bra inser man nu då det kommit bättre versioner av det vi skaffat redan innan vi börjat använda det.
  Cia

  1. Meadiva Inläggsförfattare

   Såg även denna kommentar bland skräpposten, sorry!
   Vi kommer inte att blanda då vi hittat vad vi behöver i aluminium vilket känns bra!
   Gällande en sak i taget har vi nu fått bättre balans i bygget tycker jag, vi tar en sak i taget och jobbar på så mycket vi orkar!
   /Tobias

 2. Johan

  Hej!

  Först, fin sida! Alltid kul att följa med i båtprojekt.

  Angående koppar-aluminium-funderingarna: det som händer är att aluminiumdelarna blir offeranod åt koppardelarna. Det bör kunna undvikas genom att använda ett värmemedium som är så lite elektriskt ledande som möjligt och genom att elektriskt isolera delarna från varandra. Inte helt lätt kanske.
  Se http://en.wikipedia.org/wiki/Galvanic_corrosion

  /Johan

 3. Meadiva Inläggsförfattare

  Tack!
  Vi har pratat med en massa experter och har nu kommit fram till att vi inte kommer blanda material i värmesystemet. Det är ingen som direkt säger vad som händer, vissa pratar om att det krävs ett kopparspån som flyter med och fastnar direkt på aluminiumet för att problem skall uppstå. Andra säger att det kommer hålla i fyra år och sedan läcker det överallt…
  Det lutar åt att vi kommer använda oss av Aldes aluminiumkonvektorer i systemet.
  Skall kolla på länken när jag är piggare än nu 🙂
  /Tobias

Kommentarer är stängda.