Mastförvaring, NMEA nätverk och lite övrig el.

IMG_5736

Dagen börjar med att pappa drar i väg i trädgården med ett måttband, man kan ju undra varför!! Jo, det är såhär att Ringens Varv har dåligt med plats för vår mast just i år på grund av ombyggnad. Så vi kollar alla olika alternativ och den får teoretiskt plats i trädgården, frågan är bara hur den kommer dit!!

IMG_5737

Väl ombord fortsätter vi arbetet med elsystemet, jag klurar på NMEA nätverket som är en del av stommen i vårt system. Ringer Henrik på EmpirBus och frågar om det inte finns prisvärda grenkontakter till NMEA systemet och svaret blir nej, de är dyra….därför blir det som på bilden ovan.

IMG_5738 IMG_5739

I salongssoffans främre del placeras tre T-kors till vindgivare, ekolod samt EmpirBus NXT enheten. Vi behöver komplettera med korta ”drop” kablar till varje enhet för enklare montering.

IMG_5740

Ur masten kommer det många kablar….den svarta är vindinstrumentet och de andra är belysning och lanternor.

IMG_5741

Masterenheten är nu uppskruvad på sin plats, i denna placeras SIM-kortet som gör det möjligt för systemet att kommunicera med oss via GSM nätet.

IMG_5744 IMG_5745

Pappa jobbar vidare med stommen i elsystemet, enheterna kopplas ihop med 35mm2 kabel, här är det laddfördelaren som placeras under kojen i lillhytten.

IMG_5746 IMG_5749

Det är lite pusslande innan vi vet exakt hur kablarna skall dras och kopplas, vi testar oss fram och skriver upp kablar som saknas på en lista. Nu har vi en beställning på gång och en lång inköpslista!

IMG_5750

Pappa avslutar dagen med att skruva ner kölstödet som står i vägen på vår infart, helt otroligt att vi inte fått väck skiten ännu….tack pappa!!!!!

/Tobias