Slipning av bänkskiva & ruffsidor. Lister och mera lister!

IMG_3253

Börjar dagen med besök hos Pia på Ringens Varv för att kolla hur det går med våra restade grejer, det visar sig att de har kommit så jag får med mig en kartong hem!

IMG_3254  IMG_3257

Därefter går jag hem och ombord, markerar mitten på luckan till kylboxen, kapar den ena och markerar sedan den andra och kapar även den. Det krävs ytterligare en liten justering som av någon anledning inte blev gjord idag.

IMG_3270  IMG_3275

Fortsätter med att justera luckan lite, det funkar att hyvla med falshyveln, när det är klart påbörjar jag slipning. Det är en skarv i skivan som behöver slipas, börjar med 120 papper och vandrar sedan hela vägen upp till 800 innan ytan blir jämn och fin.

IMG_3255  IMG_3264

Svärfar har varit med idag också, nu är det spacklat och klart att sätta matta även på styrbordssidan. På ett ställe behövdes det lite mera spackel för att jämna ut linjen.

IMG_3256

Grannens katt börjar bli hemmastadd ombord, har under hela förmiddagen legat och halvsovit på akterdäck.

IMG_3262  IMG_3263

Har tillverkat mera luftspaltslister, denna gång i lite olika varianter. Vi har bestämt att vi skall ha garnerning i pentryt också men där gör vi 6 mm luftspalt istället för 9 som tidigare.

IMG_3265  IMG_3266

Monterar med polyuretanlim och skruv som jag tar bort när limmet torkat.

IMG_3267  IMG_3268

Testade en list idag för att se hur varvet tänkt, detta resulterade i ett samtal till Kalev som gav massa råd och tips.

15_diva4

Skydden över röstjärnen är i originalutförande ganska stora tycker vi, vi har en strävan om att försöka göra dom lite mindre och nättare. För att ta reda på hur breda dom behöver vara…

IMG_3272  IMG_3274

…gör jag en liten jigg som jag testar på bägge sidor. Kommer fram till att det räcker om det är 98mm mellan skivorna.

IMG_3278  IMG_3279

Jag sätter stålen i fräsen och kör sedan fram profilen. För att det skall bli helt bra så hyvlar jag ner så den lackade ytan i mitten försvinner.

IMG_3282

Den tredje biten är den mellan pentry och salong, den gör vi ännu mindre så där ställer jag om höjden och fräser ihop profilerna. Tack vare att jag har kvar kanterna så har jag hela tiden bra stöd under tiden som biten går genom fräsen. Sågar sedan bort överflödet…

IMG_3284  IMG_3285

…och fräser en fals som skivan passar i.Vips så har vi tre bitar som i mitt tycke ser nättare ut än originalet.

/Tobias