Bordspiedestal, durk, grabbräckestöd samt en fräsmall

IMG_3892  IMG_3893

Idag var det äntligen dags att få jobba lite ombord igen! Bordspiedestalen skall sättas fast i durken under med hjälp av vinklar. Vinklarna skall det sedan borras och gängas i för att lätt kunna ta bort bordet. Vinklarna tillverkas av en aluminium bit som sågas till och med hjälp av Feinsågen sågas det ett spår som vinkeln passar i. Nu är bordet fixerat i alla led så nu kan jag gå vidare med….

IMG_3890

…att märka ut ytterkanten på durken som bordet står på. För ett snyggar intryck rundar vi hörnet 12 mm utanför hörnlisterna och grovsågar bort hörnet för att sedan….

IMG_3894  IMG_3896

…slipa in till linjen. Avverkningen är brutal så det gäller att vara lätt på handen, efter en stund…

IMG_3897  IMG_3898

…är det klart och bordet ställs på för kontroll, ser bra ut!

IMG_3876  IMG_3903

Nästa steg är lådan kring masten. Jag gör två testbitar av frånsåget på hörnlisterna och kommer fram till ett utseende som blir bra. För att kunna såga konstiga lister på ett bra sätt får man ibland vara lite kreativ, i detta fallet utnyttjade jag falsen som stöd för att kunna klyva bort lite material.

IMG_3905  IMG_3906

Vi har kommit fram till att vi skall platta till listen till vänster lite mera. Det blir trångt kring masten men planen är den att man skall skruva bort bordet när masten skall i!

IMG_3909

Här är bordskivan tillfälligt lagd på plats, hålet som syns är inte för masten!

IMG_3889  IMG_3880

Längs hela ruffen finns det totalt 15 klossar som den på bilden, de skall användas för att skruva grabbräcke i. För att dölja plasten och ge ett extra stöd har vi tänkt göra en liten böjlimmad list som  täcker klossen. Jag ritar upp det hela i SketchUp och skriver ut två mallar i skala 1:1 som limmas fast på en träbit. Sedan sågar jag efter linjerna och får på så vi en pressmall.

IMG_3882  IMG_3888

Jag tar ett fanér och bryter i bitar för att kolla hur många det går åt, fanéret är tunnt så det går åt 10 bitar per böj. För att såga till det hela lägger jag en skiva under i bandsågen för gott stöd och tillverkar sedan 15X10 st fanér bitar.

IMG_3884  IMG_3885

Jag tänkte försöka vara produktiv…gick sådär… Jag gjorde två pressmallar mitt mot varandra med en tanke om att limma bägge samtidigt, detta kan jag inte rekommendera då det blev lite väl kladdigt innan jag inser att jag måste klyva isär till två fristående pressmallar, då funkar det bra.

IMG_3886  IMG_3910

Böjarna ställ ut i solen för att torka och efter ett par timmar så bryter jag loss första biten.

IMG_3912

Det visar sig att hela ytan är täckt av lim så vi misstänker att fanéret är fullt av porer som trycker ut lim till mallen (somär tejpad för att det inte skall fastna) så på…

IMG_3914  IMG_3916

…nästa omgång gör jag ett litet experiment och tar inte lim mellan första och andra fanrét.

IMG_3917

Skall bli spännande att ta loss detta i morgon och se om det är någon skillnad på ytan. Den kanske ramlar loss…vad vet man!

IMG_3918  IMG_3921

Avlutar dagen med att påbörja tillverkningen av skrovventilsramar. Vi vill ha en träram utanför den rostfria ramen som täcker över sågkanten på garneringen. Jag skruvar fast ramen på en tjockare björklplywoodskiva som är tillräckligt formstabil för att användas som fräsmall.

IMG_3923

Utsidan sågas med bandsåg och insidan med sticksåg, sedan slipas…

IMG_3924  IMG_3925

…både in och utsida tills det blir en yta som lämpar sig till fräsmall.

Jo, pappa har varit med idag också, vi har dock inte tagit kort på det som han gjort men här kommer några punkter.

  • Dragit avgasslang och tillverkat fäste för avgasslang
  • monterat/dragit länspumpsslang
  • Monterat batterikonsoll
  • mm…

/Tobias