Målning, lådfronter och slipning av garnering

IMG_4706  IMG_4708 Sista spacklingen blev bra och det var dags för ett första lager topcoat, flyttar som tidigare ut grejerna till båten där det kan stå och dofta bäst det vill! Det blir en bra yta men det kräver ett lager till innan det blir klart.

IMG_4710  IMG_4714 Fortsatte sedan med lådorna som skall göras om så de blir lite högre, det går fortare nu när jag redan tänkt klart. Använder samma mått och principer som på de låga lådorna.

IMG_4715  IMG_4716

Sågar ett spår som botten passas in i, den får snedslipas lite så den passar.

IMG_4719  IMG_4720

Torrlimmar i vanlig ordning, kollar vinkeln så det stämmer. Tar fram och förbereder spännbanden som skall spännas runt för att skapa press.

IMG_4721

När lådorna sitter i press så är det viktigt att återigen kolla så att det är i vinkel och att de står plant under tiden limmet torkar.

IMG_4723  IMG_4724

Fortsätter med fronterna, hämtar en bit virke som jag hyvlar till. Det är lite vres i biten vilket gör att jag kapar upp den i små bitar innan hyvlningen. När biten är riktad så…

IMG_4725  IMG_4726

…sågar jag i bandsågen så jag slipper hyvla allt till spån. Tyvärr märker jag inte här att det skevat lite efter sågningen.

IMG_4727  IMG_4729

Lägger ut bitarna över ramvirket för att passa ihop mönstringen i trät, markerar sedan mitten på bitarna och fräser ut handtagen.

IMG_4731  IMG_4732 Fräser först längs kanten för att minimera risken för utslag, därefter fräser jag fram och tillbaka tills jag når med kullagret mot mallen. Det gäller att hålla fräsen i rörelse hela tiden annars bränner det fort mot trät. Lägger ut bitarna för en liten kontroll och först nu är det något som gör att jag märker att de slagit sig lite, tyvärr är det såpass mycket att jag får göra nya bitar. De små lådorna kanske klarar sig men de andra blir ved 🙁

IMG_4734  IMG_4735

Pappa har varit i stan idag, tog hem ett par skivor som vi skall ha till luckorna ombord. När vi lastat ur bilen så lastade jag in garneringen som skulle på slipning under kvällen.

IMG_4737  IMG_4738

Åker tillsammans med Ingvar och lånar en bredbandsputs där vi kör igenom alla bitar.

IMG_4739

Det går i ett nafs och nu är alla lister slipade och redo för målning! Tack Ingvar för hjälpen!!

/Tobias, som inte gillar när webbhotellet strular…..

17 tankar kring ”Målning, lådfronter och slipning av garnering

 1. gun å svante

  hejsan
  det är jättelängesen vi var här inne å kikade,,vilket fantastiskt jobb du,ni gör. det ser ut som ni kommit ganska långt, phu vilket jobb d e med en båt. vi kommer förbi vid tillfälle å kikar om vi får. grattis till en jättefin båt
  gun å svante

  1. Meadiva Inläggsförfattare

   Hej
   Kul att ni kikar in! Ni är välkomna på besök, kika förbi bara!
   /Tobias

Kommentarer är stängda.