Värmesystems funderingar

Har skissat på ett värmesystem, vi har funderat mycket på hur vi skall göra och framför allt var vi skall sätta konvektorerna.

  

Systemets delar börja falla på plats. Om vi behöver komplettera får det bli med aluminiumdelar så vi inte riskerar att få problem med galvaniska strömmar. Att hålla sig till samma material i systemet ger begränsningar i utbudet. Det finns koppargrejer som vi skulle vilja kunna använda men man kan inte få allt…

  

Vi hade tänkt att löda egna kopplingar i koppar men får skippa det till förmån för andra lösningar. Priset per meter konvektor skiljer kraftigt mellan koppar/mässing och aluminium, därför hamnar vi på alu.

I och med att det är så mycket svängda ytor i båten, framför allt i hytterna ger det få platser att montera på. Det utrymmet som behöver mer värme är pentrydelen, akterhytten och styrbordssidan i salongen. Det blir till att beställa hem konvektorer och börja i ena änden och jobba sig igenom båten, man kan nog planera sig till leda. Det gäller nog att börja göra och se hur det blir.

/Tobias

 

3 tankar kring ”Värmesystems funderingar

 1. Cia och Magnus

  Vi har ju inte testat vårt system ännu men vi räknar med att vattnet i slingan blir kallare ju längre det gått från värmaren så på slutet behöver man mer konvektormeter för att få samma värmeeffekt. Har alltså ganska mycket meter i förpiken jmf med akterhytten som kommer tidigare på slinga. Vår värmare riskerar också att koka och stänga av sig om det inte finns tillräckligt många meter konvektorer som vattnet kan kylas på. Har alltså ett minimum antal meter vi måste få ut på vår 4 kW-kamin. Går det inte att ha någonting under fåtöljern? Hur tänker ni få ut värmen i båten? Vi har ju hopp om att en ska sprida sig bakom garneringarna och upp mot taket och ut där men det ska nog till ett riktigt lyckokast för att det ska bli bra tror jag (medan Magnus är mer säker). Vi ska detaljgranska din ritning efter jobbet.
  Cia

  1. Meadiva Inläggsförfattare

   God Morgon!
   Vi har tänkt oss ett tvåledarsystem vilket skall ge en jämnare temperatur i systemet. Det är inte någon större idé att detaljgranska ritningen då det bara är ett utkast….
   Vi tänker oss en ventil i systemet som stänger slingan efter varmvattenberedaren vilket ger oss möjligheten att värma vatten utan att övriga systemet blir varmt. Så man kan duscha varmt utan att behöva köra motorn.

   Idag hoppas jag på en byggdag, har haft en magsjuk liten kille här hemma.
   /Tobias

Kommentarer är stängda.